En ridövning till samlingen!

Nu är det dags igen för ett tips på en ridövning! Då och då tipsar jag om ridövningar som passar bra för ridskoleridning i grupp. Det är alltid övningar vi använt på ridskolan hemma på nivåer från nybörjare (små barn) till Märke 5 (ungdomar) och som fungerat mycket bra, som är mina tips.

Jag följer alltid ett särskilt mönster när jag planerar ridövningar och i tidigare inlägg har jag beskrivit hur min arbetsgång ser ut. Jag har skrivit om hur jag tänker kring  ridlektionsplaneringens teoretiska upplägg. Jag har skrivit om hur vi praktiskt arbetar med det hos oss, och jag har också skrivit om hur jag bygger ridövningar utifrån tanken om struktur med variation. Om du inte har läst de inläggen än, gör det gärna innan du läser detta.

Att en övning som ska ridas i (stor) grupp har en tydlig startplats/uppsamlingsplats är något jag i princip alltid ser till att ordna. Det underlättar strukturen och tydligheten enormt, för alla inblandade. Startplatsen i denna övning är omkring C-M.

vning1

De i övningen ingående ridvägarna delar jag alltid upp i grundvägar och tilläggsvägar. Principen med grundvägarna är att de ska vara enkla att följa – och lätta att lära in för både elever och hästar. Grundvägarna befästs gärna i två av de gångarter som senare också ska ingå. Detta finns mer utförligt beskrivet i de länkade inläggen ovan. Grundvägarna i denna övning är den rosa medellinjen och den orangea bågen.

Tilläggsvägarna plockas in på de nivåer och i de skeden då de bedöms tillföra övningen och eleverna något extra. Det gäller då alltså att vara uppmärksam på att det blir rätt. Att plocka in tilläggsvägar innan gruppen är redo (jag har givetvis gjort det misstaget flera gånger) gör att det bara blir rörigt – för alla. Grundvägarna ska befästas först!

I vissa fall kommer man aldrig till tilläggsvägarna, och det fiffiga med att övningen då är uppbyggd på detta vis, är att man ändå aldrig tappar helheten. Att stå med en halvfärdig övning och inse att man inte kommer att kunna ta den vidare – det är inte en rolig känsla som ridlärare. Om det skulle vara så att du tänkt dig tilläggsvägar men väl på plats inser att det inte är läge – då står du ändå med en alldeles komplett övning som du kan genomföra i sin helhet och ingen vet att du egentligen tänkt avancera den mer. Ingen upplever övningen som halvfärdig eller misslyckad!

Tilläggsvägarna i denna övning är de blå volterna. Färgerna på ridvägarna är valda efter mina fantastiska färgkonor som jag använder till de olika vägarna på ridbanan.

Ytterligare en sak jag alltid har med mig då jag planerar ridövningar är att de antingen  ska kunna fungera som ”evighetsövningar” med lika moment i olika varv, eller att de kan spegelvändas och ändå enkelt förstås. Denna övning är ett exempel på ”evighetsövning”.

För att utveckla en övning ytterligare kan man använda den två veckor i rad, först som dressyrövning och sedan som markarbetes-/hoppövning. I denna övning går det utmärkt att lägga till både bommar eller små hinder på böjt- och rakt spår. På så viss uppnår man också det ultimata; Att skapa god struktur men med stor variation.

Dags att testköra denna övning i praktiken på era ridskolor. Kom ihåg att inte bara testköra de övningar ni blir tipsade om, utan testkör också gärna de beskrivna tankegångarna!

Lycka till!

h4 (2)