Vad ska jag göra med hästen?

Det är ju faktiskt inte helt enkelt att veta vad man ska göra med sin häst innan man sitter upp och rider. Jag har funderat länge över det bästa sättet att tydliggöra detta på ridskolan, och till slut resulterade det i en kombination av visualisering och konkretisering. Igår presenterade jag det i en liten filmsnutt på Facebook och Instagram.

Pictogram finns i alla möjliga varianter hos http://www.pictogram.se

Jag gjorde en visuell presentation med hjälp av Power Point och Pictogram-bilder. Det finns många varianter och program för bildstöd, men jag upplever att det är just Pictogram som fungerar allra bäst. Du får gärna låna presentationen, här finns den som nedladdningsbar fil:

Sedan behöver du komplettera med egna bild-knippor för att möta hästen i boxen, att sadla och att tränsa. Du kan inspireras av mina bilder, och du får låna dem också om du vill, men tänk på att när du använder foton bör de vara så autentiska som möjligt med den miljö de är tänkta att användas i.

Hos mig står det ”ponnyn” istället för ”hästen” som det står i den nedladdningsbara presentationen. Detta för att vi helt enkelt heter ”Ponnyridskola”. I filmen jag delade säger jag ibland ”hästen” också, och där skulle jag ha kunnat varit lite mer konkret – om jag ska vara självkritisk!

Därefter behöver du avvara ett gäng borst- och ryktredskap som du kan skruva upp på väggen under varje bild som beskriver just dessa. Det blir en konkret upplevelse att kunna ta på och att kunna känna på varje föremål.

Pilarna på bilden visualiserar och föremålet rotborste konkretiserar upplevelsen.

Tanken är att väggen skall skapa nyfikenhet och att bidra med ny kunskap till både små och stora. Bild-knipporna kan man ta ned och hålla i/bläddra i (och kanske också ta med till boxen och titta på de olika stegen samtidigt som man utför momenten).

Som ni märker och ser är mina intresseområden i den fysiska ridskolemiljön till stor del riktade mot just tillgänglighet. Jag håller på att utveckla ett nytt kursmoment (halvdag) som just nu går under arbetsnamnet ”Tillgänglig Ridskola”, där fokus ligger på att göra ridskolan tillgänglig – med inriktning främst NPF. Mer information om detta kommer till hösten!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.