Att bryta ned olika ”kunskapsmoment” i detaljer och att fotografera dem steg för steg är inte bara roligt, det är också väldigt lärorikt för både mottagare och avsändare. För avsändaren i den bemärkelsen att man verkligen behöver fundera på alla steg i en rörelse eller ett moment som för oss ”utlärare” är vardaglig och självklar – det som skulle kunna kallas ridskolans implicita (tysta) kunskap.
Detta inlägg fungerar därför både som en instruktion för dem som vill lära sig att möta en häst i boxen och också som inspiration för dem som sysslar med att lära ut detsamma – kanske inför att göra en egen bildserie av detta eller något annat! Jag har fotograferat flera bildserier tidigare, sök här på bloggen efter ”steg för steg” så hittar du dem.

För att vare sig du eller hästen ska få några obehagliga överraskningar, se till att locka hästen till öppningen innan du öppnar och kliver på. Hästens box är som dess eget rum och man skulle kunna säga att på detta vis knackar du innan du kliver på! Var förberedd med grimman.

När man trär något över hästens huvud måste man alltid vara försiktig och hålla koll på hur hästen verkar uppleva det. Alla hästar är känsliga kring huvudet, och vissa är alldeles extra känsliga. Rör dig lugnt och mjukt.

När man trär in huvudet bör man tänka på att trä i det bortre örat först. Bortre utifrån den sida man står. Detta för att först ta kontroll över det område som ligger längst bort, för att förhindra att man missar det, eller att hästen hinner vända undan.

När det gäller just fästet av spännet vill jag faktiskt passa på att fråga mina ridlärarkollegor som läser detta; Hur har ni lärt er att lära ut fästet? Jag har en djup inpräntad röst i mitt medvetande (minns inte vems) som säger ”spänn med haken inåt, annars riskerar hästen att fastna i saker – exempelvis hinkens handtag – med spännet om den försöker klia sig”. Men jag kan inte minnas vem som lärt mig det, och i ”Hästhållning i Praktiken” – boken som innehåller de flesta detaljer för yrkesmässig hästhållning – står det ingenting om det vad jag kan se.
När grimman är på är det dags att vända hästen mot uppbindningsringen på väggen.

Vi förbereder alltid inför ridskolans lektioner så att det i varje box finns en uppbindningsanordning med en så kallad panikhake. Den sitter fast i en uppbindningsring i väggen med ett annat sorts spänne, men det är alltså den del som heter panikhake (se bild) som du ska vända mot hästen.
Man skulle nästan kunna tro att det heter panikhake för att man själv kan få panik över att man inte förstår hur den fungerar. Men ordet panik är faktiskt relaterat till hästen. Om hästen – när den står uppbunden – skulle bli så stressad att den skulle kunna tänkas få panik och försöker att slita sig loss kan man med ett enkelt grepp lossa den och förhindra en farlig och kanske skadlig situation. Vi har valt att ha sådana (kallade transportgrimskaft) istället för egen uppbindning med grimskaft i boxarna eftersom vi i personalen då kan anpassa längden och att vi vet att panikhaken finns med. Man kan också med ett vanligt grimskaft göra en säkerhetsknut, och det ska jag fotografera steg för steg en annan gång.


Under den rem som hästen nu har över nosryggen finns en extra ring. Den är till för att fästa uppbindningen i. Ofta är den lite ”lös” och ganska tydlig.

Nu står hästen på plats redo för skötsel och kanske sadling och tränsning. Tänk extra mycket på att hästen nu står med huvudet vänt ifrån öppningen utan möjlighet att vända sig om. När du rör dig in och ut ur boxen för att hämta saker behöver du därför göra hästen uppmärksam varje gång du kommer in, på ett vänligt och tryggt vis.
Lycka till!
Jag har fått lära mig tvärtom, att alltid ha spännet utåt för att det inte ska skava på hästen!
Ja precis! Det är ju det man brukar säga. Jag ska försöka ta reda på varifrån jag hört det andra! Återkommer i frågan!