APL-perspektiv på ridskolepedagogik

Igår hade jag äran både att föreläsa för drygt 20 ridlärare i Örebrotrakten (arrangerat av Örebro Läns Ridsportförbund) om min favoritinriktning små barn på ridskola, och att samtidigt ha med mig en APL-elev från REAL-gymnasiet. Johanna går år 3 och hade genom kursen entreprenörskap önskat att hänga med mig. Jättekul och inspirerande!

En av Johannas uppgifter under gårdagen var att fotografera och att skriva en intresseväckande artikel/inlägg om min föreläsning och konceptet ridskolepedagogik. Här kommer hennes arbete:


 

Små barn på ridskola

Idag har jag varit med under Marias föreläsning Små Barn På Ridskola där hon berättar hur hon på sin ridskola i Björkvik jobbar utifrån barnens egenskaper och möjligheter. Dagens föreläsning ägde rum i Idrottens Hus, Örebro, där cirka tjugo personer från distriktets ridskolor deltog.

rebro1

Maria inleder sin föreläsning med att berätta att hon är en helt vanlig ridlärare men som har en filosofi att förändra den äldre och strama ridskolekulturen. Det var för ett år sedan som hennes hemsida och blogg tog fart där hon blev inbjuden till hela Sveriges distrikt för föreläsningar och där hon under år 2018 endast använt ett ord, nämligen ja!

Hennes mål är att kunna fylla i den tomma lucka som handlar om rid utbildning kring små barn. Hennes förhoppningar är att ändra tankarna på att små barn inte kan, till att hur ni som ridlärare ska skapa rätt möjligheter för de små barnen. Barn ska lära sig vad som är möjligt och inte vad som är omöjligt!

Genom att ha kvar den traditionella ramen med tillägg av nya moderna tankesätt och sätt att jobba kan det vara det som skapar den moderna ridskolan. Med hjälp av b.la. hjälpbilder så kan även de små barnen förstå utan att behöva fråga en vuxen. Maria gick också igenom hur en ridlektion kan läggas upp både praktiskt och teoretiskt samt hur ponnyerna inte är verktyg utan hjälplärare för barnen.

rebro2

Utifrån Marias tankesätt så ska ridskolan inte vara en plats där barnen känner sig dåliga, utan en plats där det bara finns möjligheter att lära!

Skrivet och fotograferat av Johanna Landin, APL-elev från REAL-gymnasiet, år 3.

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.