Ridövning med kondition och puls

Här kommer ett tips på en rolig övning att använda för att introducera eleverna till konditionsträning av häst. Jag tillbringade en hel del tid i ett stall som tränade distanshästar, där pulsmätning och intervaller var vardag. Till ridskolan kan man plocka en mycket enkel modell som alla ridskolehästar orkar utan problem, och som skapar förståelse för innebörden hos eleverna. Denna övning är främst anpassad för de elever som rider på cirka Märke 3- nivå och uppåt, men givetvis går den att modifiera för de små!

Inled med ett teoripass om vikten av allsidig träning samt om hästens kondition och puls. Låt alla elever ta sin hästs vilopuls innan ridpasset tar vid. Anteckna detta på en lista. Gör därefter eleverna införstådda i upplägget:

Skritta fram 10 minuter

Därefter, intervaller:

Galopp 1 minut

Skritt 1 minut

Galopp 1 minut

Skritt 1 minut

Galopp 1 minut

Skritta av 10 minuter

Gör också eleverna införstådda i – innan ridpasset – att de direkt efter avslutad ritt (efter den sista skritten 10 minuter) ska ta hästens puls igen, och att denna puls kallas återhämtningspuls. Eleverna får sedan räkna ut skillnaden mellan sin hästs vilopuls och dess återhämtningspuls. Den häst som kommer närmast (minst mellanskillnad) kan då (enkelt förklarat och det de behöver veta inledningsvis) sägas vara den häst som har bäst kondition.

kondition1

Ett roligt tillägg är att eleverna innan ridpasset får gissa vilken av hästarna (kanske topp 3) som har bäst kondition av de medverkande. Det brukar kunna bli både intressanta och lärorika diskussioner kring hästars arbete, fysik och temperament – och det kan faktiskt hända att det inte är den häst man tror som står som ”segrare”, vilket också kan vara en nyttig erfarenhet.

Om gruppen är stor (eller hästarna vilda!) delar man upp dem i två gäng som växelvis rider intervallerna, det vill säga när halva gruppen har skritt så har den andra halvan galopp och tvärtom. Man kan också dela upp ridpasset så att varje häst har två människor; en ryttare och en som hjälper till att pulsa.

Övningen kan ridas både ute och inne. På ridbana/ridhus brukar vi göra en stor oval som ger ett mjukt böjt spår. Vi byter varv mellan varje intervall, håller galoppen mycket lugn och eleverna i tvåpunkts- växelvis med trepunkssits ibland med så kallad ”tygelbrygga”. Hästarna brukar älska detta och eleverna likaså! En spännande och annorlunda övning som bidrar till mycket ny kunskap.

Stetoskop kan man exempelvis köpa här.

kondition2

Lycka till!

 

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.