Nytt år, nya möjligheter!

Välkommen 2019!

Nytt år och nya möjligheter! Både min personlighet och min entreprenörhjärna älskar idéer, planer, visioner och mål – och för 2019 är de nu (för mig själv) nedskrivna och tydliga både när det gäller konceptet Ridskolepedagogik och min egen ridskola Björkviks Ponnyridskola.

Min ständiga vision säger att den moderna ridskolan ska förmedla traditionell häst- och ridkunskap med moderna pedagogiska metoder, kanhända till och med specialpedagogiska metoder. Med omtanke, förståelse och lika stor kunskap om människor som om hästar.

Min ständiga vision säger också att vi till viss del behöver tankemodifiera den traditionella ridskolemodellen, och att i alla lägen alltid fråga oss om det skulle kunna vara möjligt att tänka ett varv till. Vår allra främsta uppgift som ridlärare är att fundera över hur vi  kan göra för att göra det möjligt för alla elever att lyckas.

En ridskola blir det vi vill att den ska vara och det vi gör den till. Vi behöver bygga ridskolan så att den på riktigt blir till för alla. En ridskola ska vara platsen där drömmar slår in, där individer växer och där våra elevers viktigaste lärdom är att de kan och är värda att lyckas!

De metoder jag använder och den verktygslåda jag plockar ur på resan är kombinationen av ridlärarutbildning, tjugo års erfarenhet av ridläraryrket, tretton år som ridskolechef för egen verksamhet, över trehundra högskolepoäng i pedagogik, sociologi och små barns språk och samspel, en filosofie kandidatexamen i pedagogik, på väg mot en sådan i sociologi, och en inom kort avslutad filosofie masterexamen i pedagogiskt arbete. Därtill fyra egna barn med olika personligheter, ett par av dem i behov av särskilda pedagogiska anpassningar.

grupp5

Jag har tagit för vana att välja ledord i form av ”årets filosofi”. År 2018 var filosofin #sägja – Att säga JA till allt som skulle kunna tänkas bära med sig utmaningar och nya erfarenheter i min verksamhet både den på hemmaplan och den externa; Alldeles särskilt att gå utanför min gamla comfortzone – och oj vilken resa det gav på så många vis! Kika gärna ett år bakåt här i bloggen så får ni se. Det började på darriga ben det ska jag villigt erkänna – att kliva ut från ridbanan och in i den ena föreläsningssalen efter den andra! Men avslutades med massor av nya erfarenheter, kunskaper och ett fantastiskt mottagande – och en än starkare känsla av att det här är helt rätt väg!

grupp3

🔸️År 2019 är filosofin #vågaväx – Att ta fasta på allt vad föregående år visade i form av önskemål och behov, att utveckla och att rikta det rätt. Dels handlar det om att fortsätta växa in i den nya roll och det nya yrke som jag ju faktiskt hittade på själv förra året. För konceptet ridskolepedagogik innebär det en hel del nyheter och möjligheter som jag kommer att berätta om snart. Jag är förväntansfull och mycket glad över förmånen och förtroendet att få fortsätta resan mot utveckling av pedagogik i ridskolemiljö i olika forum tillsammans med er! 

grupp4

🔸️Bland annat handlar det om att komplettera konceptet med nya inriktningar. Några nyheter kommer att presenteras under januari månad. Fler kommer sedan.

🔸️Det handlar om att uppgradera, utveckla och att växla upp onlineverksamheten både i de sociala medierna och på blogg och hemsida (tipsa gärna!) – och att faktiskt planera in tid i kalendern till att göra det! Även i rörlig form. Att komplettera med onlinekurser/föreläsningar är något jag funderat kring under i princip hela 2018 och som jag hoppas kunna förverkliga detta år.

🔸️Det handlar om skrivandet! Som är något av det bästa jag vet. Skrivandet ingår i allra högsta grad nu i slutspurten på min universitetsutbildning, men skrivandet har så många riktningar. Under mina resor runt om i landet 2018 fick jag ofta frågan ”när kommer boken?”… Och det är klart att det ska komma en bok. Under januari och februari månad har jag bokat in skrivtid i min kalender, som jag hoppas ska ge resultat… Jag tänker också att skrivandet kan innebära att utforma pedagogiskt utbildningsmaterial som kan komma många till nytta. Det skulle också kunna innebära att skriva i något annat forum – jag är öppen för förslag!

🔸️Det handlar om ett fortsatt fokus på små barn på ridskola givetvis, eftersom det nog skulle kunna räknas som lite av min specialitet. Det är ämnet för min studie inom masterprogrammet och det är jag också till min stora glädje särskilt inbjuden till både hippologprogrammet och SRL för att komplettera ridlärarutbildningarna med.

🔸️Det handlar också om fokus på ridlärarrollen med dess utmaningar och möjligheter.  Jag brukar ofta inleda mina föreläsningar med att säga att ”jag är en helt vanlig ridlärare” – för det är ju så det är, till hälften av konceptet ridskolepedagogik. Ridläraryrket har så många dimensioner och tack vare alla härliga möten med flera hundra andra ridlärare runt om i Sverige under 2018 har en hel del tankar och idéer väckts. Jag har noterat vad som intresserar att prata om, att diskutera och att reflektera över – och min förhoppning är att vi tillsammans ska spinna vidare på det. Jag talar då främst om den delen av ridlärarlivet som berör pedagogiken, didaktiken, den professionella rollen och vardagen på ridskolan med allt vad den innebär (som kanske är lite olik den bild man hade på ridlärarutbildningen) och alldeles särskilt hur den fungerar (eller inte fungerar?) att kombinera med ett övrigt liv som kan innebära småbarn och tidspussel. Vardagen i yrket, kort och gott!

🔸️ Jag kommer att blanda de tidigare mer utbildningsinriktade inläggen med lite mer personliga inblickar. Transparens är ett ord många entreprenörer tar med sig in i framtiden, och det kommer jag att ta fasta på. Personliga inblickar i livet som ridlärare i kombination med familj. Mina egna barn fyller i år 6, 8, 10 och 12 år och de har i allra högsta grad bidragit till diverse kunskaper – kanske främst när det gäller anpassningar och de tillfällen där allt inte går att göra enligt ”normen”.  Personliga inblickar också i livet som verksamhetschef och entreprenör för en liten ponnyridskola i stor utveckling. Vi flyttade under 2018 vår egen ridskoleverksamhet  från tolv år på hyrd anläggning till en egen nyinköpt gård. Att uppgradera en sedan länge sovande bondgård till en modern ridanläggning är en spännande resa i sig. Att planera och bygga en pedagogiskt ridskola helt från grunden har jag tidigare gjort på den mer abstrakta nivån. Nu tillkommer också den praktiska! Vi står till exempel inför ett stall- och ridhusbygge. Min förhoppning om att det tillskottet ska föra med sig ytterligare en dimension och kanske diskussion! 

🔸️ 2019 kommer även att vara året då jag slutför min universitetsutbildning med titeln ”filosofie masterexamen i pedagogiskt arbete”. Men med en stor längtan om att också kunna fortsätta mot en forskarutbildning i en inte allt för avlägsen framtid…

Är du en av mina nytillkomna läsare får du gärna läsa mer om mig och min idé här. Passa också på att kika runt lite här när du ändå är igång. Jag är så glad att du är här!

grupp1

Vi ses och hörs under 2019 

 

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.