Smaka på ordet ridskolepedagog. Det låter bra, eller hur? Jag är övertygad om att vår bransch är redo för en ny yrkestitel!
Det ena utesluter givetvis inte det andra. Att tänka nytt innebär inte automatiskt att man ratar det gamla. Det är viktigt. Den traditionella häst- och ridkunskapen värnar vi om, de svenska ridlärarutbildningarna erbjuder fantastiska möjligheter på alla sätt och vis, och de utvecklas hela tiden. Men utveckling kan ske på många fler vis i vår bransch och utbildning har många dimensioner. Och det är först när vi vågar tänka – och realisera – den tanken som vi på riktigt kan ta ridskolan till framtiden.
Intresset för pedagogik på ridskola är enormt just nu. Det har alla ridlärarträffar runt om i landet i ridskolepedagogikens tecken under hösten verkligen vittnat om. Dagar som blivit fullbokade, överbokade och extrabokade. Ridlärare längtar efter att diskutera pedagogik, att reflektera över modern utbildningsvetenskaplig forskning och att fundera över hur den skulle kunna implementeras på ridskolan idag. Ridlärare brinner för pedagogik, och fler röster än jag kan räkna till har uttalat att de längtat så länge efter att få göra just detta!
Föredömliga Stockholms Läns Ridsportförbund utfärdade dessutom ett intyg till alla 70 deltagare som genomfört min fortbildningsdag ”Pedagogisk Ridskola”, med motiveringen att detta är ytterst relevanta kunskaper som framtida arbetsgivare kan komma att se som avgörande.
Där föddes min tanke om en ny, parallell yrkestitel; Ridskolepedagog.
Jag vet att de redan finns på en del ridskolor idag. Bland annat har Solängens Ridskola utanför Uppsala anställt en pedagogisk mentor och utvecklare. En person som har till uppgift att ha det övergripande pedagogiska ansvaret för hela verksamhetens upplägg och som jag uppfattat det, även för personalens pedagogiska fortbildning. Fantastiskt!
En ridskolepedagog skulle i mina ögon vara just det. En person som har det övergripande pedagogiska ansvaret för ridskolans verksamhet. Den som ser till att den pedagogiska grundsynen är enad och rätt riktad. Den som dagligen arbetar med att kursplaner, terminsplaner och utbildningsmaterial är uppdaterade. Den som arbetar för den pedagogiska tillgängligheten både i den fysiska miljön (bildstöd, konkretisering mm) och i den psykosociala arbetsmiljön. Den som fortlöpande ger övrig personal verktyg att fungera som pedagogiska ridlärare, inte minst när det gäller all den nya kunskap som finns inom området utbildningsvetenskap som inte fanns på den tiden då de allra flesta av oss gick våra ridlärarutbildningar. En ridskolepedagog skulle ha som uppgift att aktualisera och modernisera pedagogiken på ridskolan så att den ligger i linje med relevant och aktuell forskning – att skapa pedagogisk kvalité! Alldeles särskilt när det gäller små barn på ridskola – en relativt ny kundgrupp. En ridskolepedagog skulle verka för en modern pedagogisk ridskola i tiden!
En ridskolepedagog skulle givetvis också kunna vara ridlärare eller ridskolechef. Kan hända bör yrkestiteln föregås av någon form av ridlärarutbildning. Men likväl som man idag kan gå distanskurser som Verksamhetsutveckling och Funktionsnedsättning & delaktighet som kompletterande skulle man erbjudas möjligheter till en liknande variant enbart med fokus på ridskolepedagogik.
Den kurs som idag ligger närmast är distanskursen på SRL2-nivå; Pedagogik och ridskoleverksamhet. Det är bra! Jag var där en förmiddag och undervisade i höstas, men tiden var knapp. Just den kursen ska innehålla så mycket mer än renodlad pedagogik så, så det är svårt att få mer än just en övergripande överblick över det område jag vet är enormt stort – och viktigt.
Det behövs något annat! Exempelvis en distanskurs med 2 dagar*5 träffar mot yrkestiteln Ridskolepedagog skulle fylla ett viktigt tomrum! En sådan kurs skulle vara öppen för tidigare verksamma och blivande ridlärare, och ansökningarna skulle formligen strömma in – det är jag alldeles övertygad om!
Skulle du vara intresserad av en sådan utbildning? Jag tänker att det här är något jag vill fortsätta att föra en diskussion om under 2019. Givetvis är jag också intresserad av att vara delaktig i att utforma upplägget.
Detta får ni fundera på över jul och nyår. Dela gärna med er till vänner och bekanta om ni håller med om detta, eller har liknande tankar – så får vi se vad framtiden har att erbjuda!
God Jul & Gott Nytt År alla härliga nya och gamla vänner ♥
önskar Maria Falck, ridskolepedagog 🙂