Bokrecension: Lilla Ridboken

Jag gillar böcker i allmänhet och pedagogik- och hästböcker i synnerhet! Därför kommer då och då här på bloggen bokrecensioner av böcker inom detta tema som jag använt mig av i ridskoleverksamheten, i mina studier och sådana jag läst för mina egna barn! Jag har den stora äran att samarbeta med Kikkuli Förlag och mina tidigare recensioner hittar du under kategorin ”böcker”.

Idag har turen kommit till nyutgåvan av Ulla Ståhlbergs bok Lilla Ridboken. Just denna bok hade jag verkligen i hemlighet hoppats på att få hem för recension! Hela min generation ”häst-ungar” har ju växt upp med Ulla Ståhlbergs fantastiska hästböcker. På det lokala biblioteket i byn var de tummade och välanvända av vetgiriga små hästälskare, och på den tiden då alla utlån skrevs med låntagarens nummer på ett kort längst bak i boken stod nog mitt nummer allra flest gånger..!

Visste ni förresten att Kikkuli Förlag startades av Ulla Ståhlberg själv, och att det idag drivs av hennes barnbarn Anna? Vad kan då passa bättre än att ge ut farmors böcker på nytt?

Lilla Ridboken innehåller allt ifrån förberedelser för ridning, sadling och tränsning till hästens färger och tecken, skelett och hästraser. Den innehåller också avsnitt om ridning på både ridbana och terräng, att rida i olika gångarter och tempon samt om ryttarens sits och inverkan. Boken utlovar förmedling av de teoretiska kunskaper som krävs för att ta SvRF’s tre första ryttarmärken, vilket också stämmer bra!

ridboken2
Nu ska vi se, ja så här var det!

Lilla Ridboken är rakt igenom faktakorrekt utifrån den häst- och ridutbildning som bedrivs på av SvRF anslutna ridskolor, vilket gör den till ett utmärkt teoretiskt komplement. Detta är en bok jag verkligen rekommenderar mina elever att skaffa sig för att fortsätta kunskapsresan även då tiden i stallet kan vara begränsad.

Ett extra plus får boken på den tydliga beskrivningen av genomförandet av dressyrprogram LC:1 som finns längst bak. På en sida åt gången beskrivs de olika bedömningsgrupperna i både bild och text. Texten beskriver dessutom vad ryttaren behöver tänka på, det vill säga vad också domaren tittar på. Mycket bra!

ridboken3
Nu får också nästa generation tillgång till Ulla Ståhlbergs böcker! 🙂

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.