Jag har tidigare skrivit inlägg om den pedagogiska grundsynen och några av dess underrubriker; människosyn, kunskapssyn och synen på den pedagogiska processen.
Har ni funderat på hur ridskolan når ut med sin pedagogiska grundsyn?
Det talas mycket om värdegrunder nu och det tycker jag är fantastiskt bra! Den pedagogiska grundsynen är lite av en värdegrund den också, och några av delarna ur den pedagogiska grundsynen tänker jag mig också finns inbakad i en väl genomarbetad värdegrund – människosyn till exempel. Men den pedagogiska grundsynen är lite till. Den fokuserar på ridskolan som lärandeplats och lyfter det som är viktigt utifrån lärandekontexten. Den lägger kanhända hela grunden till den pedagogiska ridskola vi är intresserade av att skapa.
För personalen
För personalen på ridskolan skulle den pedagogiska grundsynen kunna utgöra den gemensamma pedagogiska ramen, det gemensamma pedagogiska förhållningssättet. När man arbetar med människor kommer man inte ifrån det faktum att man då och då kommer inför olika frågeställningar. Att då finna tydliga svar i den gemensamma pedagogiska grundsynen skulle kunna innebära både en trygghet i yrkesrollen och goda förutsättningar för att utöva sin professionalitet.
För elever och besökare:
För elever och besökare skulle ridskolans pedagogiska grundsyn kunna skapa både trygghet, tydlighet och positiv förutsägbarhet. Dessutom en upplevelse av kompetens, professionalitet och enad personalstyrka (information och bemötande är enhetligt oavsett vilken individ som förmedlar – inga motsägelsefulla svar och ett bemötande som ej är beroende av humör och dagsform).
Detta beror förstås av hur väl den pedagogiska grundsynen lyser igenom ridskolans verksamhet.
Vi brukar som hastigast prata pedagogisk grundsyn på mina utbildningsdagar. Ett djupdyk och en möjlighet att arbeta igenom den på riktigt erbjuder jag i och med det första delmomentet av PEDAGOGIK I FOKUS 2019
Några punkter att utgå ifrån är dessa:

Först behöver man enas, och involvera alla. Kanske inte bara personalen? Om det exempelvis är stallvärdinnor som möter elever i stallet – involvera dem också.
För att nå ut behöver man lokalisera var människor letar. Man letar på ridskolan, så är det ju. Men innan man har tagit sig till ridskolan – var söker man information om ridskolan? Jag skulle nästan tippa på att det idag är Facebook och Instagram som leder sökfrekvensen för det. Hur låter ni ridskolans pedagogiska grundsyn lysa igenom inlägg på Facebook och Instagram? Hur syns den på er hemsida, och hur ser kontakten via mail/telefon ut genom de pedagogiska glasögonen?
Hur ser det första riktiga mötet med eleven och eventuellt vårdnadshavaren ut? Och det kanske viktigaste av allt – hur ser alla möten ut? Hur gör vi den pedagogiska grundsynen till ett systematiskt arbete?
En väl genomarbetad och synlig pedagogisk grundsyn är en av de allra viktigaste byggstenarna i den pedagogiska ridskolan!
Enligt mig. Och kanske också enligt dig? Hur jobbar ni med den pedagogiska grundsynen hos er?
PS. Medan ni läser detta är jag på en semestervecka i fjällen med familjen, därav lite fördröjning på mail och bokningar. Vi hörs snart igen!