Bjud hem utbildningsvetenskapen till din ridskola!

Tidigare idag publicerade jag information om den nya delen av konceptet ridskolepedagogik; PEDAGOGIK I FOKUS 2019 Kortfattat skulle man kunna beskriva det som att du nu kan bjuda hem utbildningsvetenskapen till din egen ridskola. Här ska jag beskriva tanken med det lite mer utförligt! 


Ridskolepedagogik så som jag har konstruerat det står för beprövad ridskoleerfarenhet plus utbildningsvetenskaplig grund. Det är så jag alltid presenterar det och det är syftet med hela konceptet. Skolverket menar att en framgångsrik skolutveckling bygger på lika delar beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund (Skolverket, 2015), och jag tänker att detsamma bör gälla ridskolan. Vi saknar inte vetenskap i hästvärlden – långt ifrån. Men vi saknar ännu en tydlig koppling till utbildningsvetenskapen; det som berör kunskapsbildning och lärande. Pedagogiken inkluderat – men utbildningsvetenskapen kan även tangera andra discipliner så som exempelvis sociologi.

Vad innebär det då att ”vila på en vetenskaplig grund”?

På ridskolan förekommer pedagogik varje dag, mestadels i form av beprövad erfarenhet, vare sig vi tänker på det eller inte. Notera att det är lika viktigt som den vetenskapliga grunden enligt Skolverkets slogan ovan. Det menas alltså inte att den utbildningsvetenskapliga grunden ska komma till ridskolan och hävda sin rätt – köra över och verka märkvärdig. Inte alls! Meningen är istället att komplettera, balansera och att vi hanterar båda delarna också på ridskolan.

Ibland kan vetenskaplig grund komma lite väl vetenskapligt förpackad, och då blir den plötsligt svårtillgänglig. Någon kanske säger; Jag har inget läshuvud, det här är inget för mig! Så ska det inte behöva vara!

Fördelen här är att jag rör mig i samma område av beprövad erfarenhet som ni gör, i och med att jag också driver en egen ridskola sedan många år tillbaka. Jag kan göra kopplingen tydlig! Frågan vi alla behöver ha svar på oavsett hur mycket vetenskap vi än har tillägnat oss är; Men hur gör man då? I verkligheten, i det praxisnära. Inte hur ni gör i verkligheten utifrån den beprövade erfarenheten – det vet jag att ni mycket väl vet hur man gör. Snarare; Hur gör man då, för att ta de vetenskapliga resonemangen till verkligheten och för att lyckas balansera dem på både erfarenhet och vetenskap? Hur kan vi bli trygga i det arbetet?

Det handlar kanske inte ens om att ändra på några arbetssätt – även om man kan inspireras till det också – det handlar om att befästa i tanken det man faktiskt redan gör ute i praktiken med hjälp av vetenskapliga resonemang. Mitt huvudområde i mina masterstudier är pedagogiskt arbete, och det beskrivs just som en ”praxisnära” vetenskap. 

När man får igång sitt vetenskapliga tänkande (vilket alltså inte alls är så avancerat som det låter) lär man sig också hur man fortsatt ska hålla igång det, parallellt med den beprövade erfarenheten. Det är ganska lätt att räkna ut att det är en process som i allra högsta grad gynnar ridskoleverksamhetens utveckling!

En bild som jag tycker symboliserar det där med beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund på ridskolan ganska bra.

Jag skulle kunna argumentera i det oändliga för vikten av utbildningsvetenskap på ridskolan, men det var ju inte det jag skulle göra nu. Istället ska jag skriva det här:

Jag hade älskat att få ta del av det här konceptet som ny ridlärare för tjugo år sedan! 

Och visst finns det många som längtar efter pedagogik. Det är ju därför vi har valt det yrke vi har valt, för att ha äran att lära ut och för att få se lyckan och glädjen i våra elevers ögon när de lär in!

Jag har haft äran att besöka så många platser under 2018 för att prata om min ridskolepedagogik. Det har varit fantastiskt roligt, men också svårt att veta var nivån ska ligga när det är så många olika individer med så många olika bakgrunder, förkunskaper och inställningar på plats. Det har varit en utmaning! Jag som själv är riktigt nördig skulle lätt kunna fastna i långa vetenskapliga resonemang även vid sådana tillfällen, men jag har valt att försöka förhålla mig relativt praxisnära just då – om än med en utbildningsvetenskaplig koppling. Men – och det är nu det kommer: 

Om det nu finns ridlärare där ute, som liksom jag, alltid längtar efter MER. Då finns nu detta! I utbildningspaketet PEDAGOGIK I FOKUS 2019 tar vi resonemangen ett steg längre. 

Några exempel;

Vi har pratat om små barn på ridskola – nu kan vi ta det till riktig barndomssociologi och utvecklingspedagogik – för att sedan återknyta det till små barn på ridskola igen med en än djupare förståelse.

Vi har pratat om ridlektionsplanering utifrån ett särskilt förhållningssätt och en växlan mellan helhet och delar – nu kan vi ta det till den hermeneutiska spiralen (vetenskapsteori) och vad den egentligen står för i kunskapsbildandet – för att sedan återknyta den till ridlektionsmodellen igen – med en än djupare förståelse. 

Jag tror att ni är med på att det handlar om en fördjupning! Jag har dessutom valt ut de områden jag själv har studerat genom min masterutbildning och nu placerat dem på ridskolan, vilket gör att jag redan har nördat igenom dem på mitt vanliga vis. Nu tänkte jag erbjuda er att göra det tillsammans med mig – och tillsammans med er personalgrupp! Ni plockar själva ihop ert paket, efter era önskemål och behov – sedan kör vi!

Detta är ett långsiktigt projekt, någonting som visserligen sträcker sig över en särskild tid men där resultatet av det (eller snarare er fortsatta resa) sträcker sig över evig tid. Jag tror att exempelvis Idrottslyftet gillar sådana projekt – värt att kolla upp!

Vill ni boka ett delmoment först och känna er för så går det förstås mycket bra! Jag hoppas att vi hörs och ses framöver. Det här ska bli så roligt!

 

Maria Falck/ridskolepedagogik

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.