Vi tar en ”Veckans Övning” här igen – jag brukar få mail om att de är uppskattade. Väldigt roligt! Tack snälla! Funderar kring en typ av prenumerationsmöjlighet på veckans övning – ridövningar för ridskola – i framtiden. Skulle det kunna vara något tror ni? Jag har en hel bank av dem och fler tillkommer hela tiden i och med att jag varje vecka skriver en ny till mina medarbetare på ridskolan här hemma.
När du läser veckans övning tjänar du mycket på att också ha läst RIDLEKTIONSMODELLEN, kompendiet jag ägnade sommaren åt att sammanställa. Det vill säga om du vill arbeta helt enligt konceptet. Du kan givetvis också läsa och tillämpa övningen som vilken annan övning som helst – det är ju egentligen precis vad det är utan de pedagogiska dimensionerna som tillkommer genom ridlektionsmodellen.
Detta inlägg är rakt kopierat av det utskick jag gör till mina ridlärare varje vecka. Transparens kan vi kalla det!;
Dressyr med inverkan mot långsiktiga mål
Tema: Dressyr. På terminsplanen/schemat står det ”Ryttarens sits och hästens form” – övningens fokus är inverkan.
Banskissen: Visar övningens ”ram”, det vill säga alla de linjer som kommer att ridas av alla. Det finns vissa förtydliganden i skissen: ”Voltstart”, ”Innanför spåret” och ”Raka vändningar” gäller alla.
”Flytta bakdelen” gäller nivå från ca M3 (?). Jag förespråkar dock att man inte bestämmer sig för att det bara är från den nivån det gäller. Man bör hålla sig öppen för att det skulle kunna gå att smyga in även på lägre nivå! Kanske på något annat vis?
Starta övningen i höger varv på rosa linje. Övningen kan – och bör i de flesta grupper – sedan spegelvändas så att start sker i vänster varv istället. Tänk alltid långsamt rörelsetempo!

Det vi vill nå genom denna övning är i det långa loppet sits och form, det är en målbild. Vi ökar förutsättningarna att nå dit genom att lära våra elever att inverka. Främst att våga inverka. Vi uppmuntrar varje ryttare att våga prova, känna (gärna beskriva upplevelsen/känslan) och vi kommer med instruktioner under pågående moment, dvs ibland behöver vi ”rida ryttaren igenom” en övning. Att enbart få instruktion före ett moment och/eller efter ett moment är oftast inte tillräckligt. Det fyller en funktion men det fyller inte allt vi önskar ge! Beröm ofta, men glöm inte att berätta vad som var bra! Stå på olika platser, fokusera på olika delar.
Denna övning är till viss del också förberedande för nästa veckas ”bommar på böjt spår” som i sin tur är förberedande för efterföljande veckas hoppövning. Nu har vi ridit två veckor på raka spår/stora ytor/naturen – nu kommer ett annat fokusområde. Det är också något man kan beskriva för sina elever; Sätter delen på plats i helheten och skapar tydlighet och meningsfullhet.
Arbetsgång/pedagogiskt upplägg:
För de högre grupperna är det lämpligt att börja skritta fram i vänster varv för att sedan byta. För de lägre grupperna är det troligtvis bäst att börja i höger varv direkt. Gå banan med gruppen i skritt, visa vägarna. Sedan ser upplägget lite olika ut beroende av nivå.
Hästis och nybörjare: Går vägen igen, men med större avstånd mellan ekipagen. Öva att komma ihåg väg och att styra sina ponnyer. Om det fungerar bra kan man uppmuntra ledarna att i volterna våga släppa och dra sig in mot mitten. Barnen upplever då känslan av att rida själv!
Inför nästa varv, ge information om trav i den blå volten. De som inte vill trava får skritta igen. Det går också bra att blanda lite skritt och trav i volten.
Inför nästa varv (1-2 st) kan även trav i den gula volten erbjudas.
Skritta av kan göras i vänster varv. Gå ut ur övningen på samma vis som den startar och byt sedan varv. Vid sista skritt kan barnen släppa stigbyglarna, öva balans. Ledaren hålla i hästen medan barnen gör olika övningar; ”Händerna rakt ut” etc. För att öva sits på sitt vis!
Fortsättning och Märke 1: Upplägget liknar Hä/Nyb, men med mer egen inverkan från barnen. I fortsättningsgrupp är målet att barnen ska våga låta ledaren släppa mer och mer. I M1 ska de rida nästan helt utan ledare i skritt och trav. Här kan man lägga mer fokus på detaljer så som lättridning/blick/vändande hjälper – även ledande tygeltag kan ingå, med en tydlig förklaring.
Om eleverna är sugna på att prova galopp (M1 kanske?) så kan det vara lämpligt att vända på övningen först, rida den gula volten i vänster varv och den blå i höger. Galoppen startar då i den blå volten och når längs kortsidan F-A-K.
Ibland kan det vara klokt att smyga in galopp tidigt, dels för att ta udden av längtan och dels för att hästarna är i toppenbra status för det just nu – om ett par veckor blir de för pigga.. Om du ridlärare står i volten och tydligt förmedlar till hästarna så går det toppen, förutsatt att elever vill prova! Det går också bra att springa bredvid de små ponnyerna för att få några galoppsprång.
Kom ihåg skrittpaus.
Skritta av kan sedan göras i vänster varv. Gå ut ur övningen på samma vis som den startar och byt sedan varv. Vid sista skritt kan barnen släppa stigbyglarna, öva balans. Hitta på säkra men bra övningar som kan göras i skritt (och utan ledare).
Märke 2: Upplägget från start är detsamma som ovan. I M2 rider alla elever själva och de vågar prova alla gångarter. De förväntas se och räkna ut när det är deras tur att starta från uppsamlingsplatsen och därigenom bidra till övningens flyt. De förväntas också tänka ut om de ska komma i trav precis innan volten för att underlätta för andra, och/eller om de ska trava ut ur volten en bit av samma anledning. Kort sagt; De uppmuntras till och övar att ta mer ansvar för övningen och förstår att punkterna för övergångar många gånger är flexibla. Detta är ett led i att så småningom kunna rida i avdelning utan tät: Att få in ”tänket”.
Vågar de prova att rida utan stigbyglar? Prova i skritt och trav! Snodd på vissa hästar kan hjälpa.
När galoppen läggs till är det först på samma vis som i M1; Spegelvänd övningen och rid höger galopp ut ur blå volt F-A-K. Finns tid kvar, vänd tillbaka övningen och prova galopp ut ur blå volt (något tidigare start på volten eftersom det blir kortare väg till stopp?). Hinner du bara galopp i ett varv – ingen fara! Prova dig fram och experimentera med upplägget – inom ramen! ”Låna” också gärna de teoretiska reflektioner som beskrivs under M3-M5 om du vill fylla på med mer.
Kom ihåg skrittpaus.
Märke 3-Märke 5: Upplägget från start är alltid detsamma. Därefter trappas övningen upp lite annorlunda i M3-M5 – mot en mer aktiv inverkan och förståelse för denna, dvs ramen fylls här med ännu mer djup och dimension. Lämpligt är att ha snodd på (de flesta) hästar.
Utan stigbyglar i skritt och trav. Valfritt i galoppen. M5 nästan krav.
Övningen rids en längre stund i skritt först, öva att flytta bakdelen på markerad del av volten. Öva också rakriktning och ”raka vändningar” på sina platser (repetition från tidigare övningar). Trappa därefter upp till trav på en volt med samma övning. Vidare till trav på nästa volt. Viktigt att tempot hålls fortsatt lugnt när inverkan bakdel ökar; ”Rid med dem” genom övningen.
Liksom i M2 skall känslan för flyt genom övningen uppmuntras. Övningens flexibilitet påtalas. Att rida som individ i grupp. Att skapa plats åt andra och att synas själv. Om det blir rörigt – gå tillbaka till skritt och rätta till. Övningen trappas enbart upp om god kontroll finns – det kan man också påtala.
Lägg eventuellt till trav på rosa väg – men skritt genom vändningar.
Baka in teori om halvhalter. Korrigera sits. Påminn att efter tygeltag följer eftergift och att det är i eftergiften hästen finner ro… Öva att rida långsamt tempo och att kunna visa överstrykning, dvs lätta båda tyglarna en kort stund och hästen går kvar i tempo/balans. Detta kan förslagsvis göras på rosa sträcka rakt över ridbanan om den travas.
När det är dags för galopp ta blå volt, börja i valfritt varv men tänk på hur sträckan efter påverkar. Fattning från skritt – i volten – är att föredra. Några travsteg ”tillåtna”. Ej flytta bakdel i galopp, men öva sits – rulla med höfterna, gunga med i galoppen – följsamt. Galopp ska inte ridas för sakens skull, det ska ridas i syfte att lära sig galoppera bra. Därför alltid bättre att rida kort sträcka och att hålla ihop den.
Påtala att resten av övningen ej får påverkas av galoppen. Hur? Uppmuntra eleverna att finna lösningar. Kom med tips och råd.
Om galopp i andra varvet önskas kan man helt enkelt byta volt för galopp (utan att byta varv) på denna nivå. Dvs istället galopp gul volt.
Om någon grupp behärskar – utan negativ inverkan på vägar emellan – galopp båda volterna, prova gärna. Men ta tillbaka dem så snart de tappar det.
Kom ihåg skrittpauser.
—–
Bygg fritt in lämplig teori, kloka tankar och låt eleverna komma med frågor och förslag till diskussionen! För delaktighet och relationsskapande pedagogik.
Extra uppgift:
Lär dig något nytt om varje elev du möter denna vecka. Hur gör du det? Genom att prata med dem, absolut! Men du kan också lära dig nytt genom att sätta dem på hästar de inte brukar rida (givet att det inte blir farligt), att utmana dem att tänka på ett nytt sätt, att överlåta ansvaret i vissa delar av övningen, och studera hur eleven löser det – men att alltid fånga upp och knyta ihop; Det är du som undervisar! Genom att skapa en dimension i undervisningen som gör att den inte bara är här och nu, utan också på väg mot framtiden. Vad tror och tänker eleverna att just denna övning är bra för? Varför är det bra att kunna beskriva en känsla?
Möjligheterna är som vanligt oändliga!
Lycka till! Och hör gärna av dig om du vill diskutera övningen!*
Maria
*Det gäller förstås även dig som läser här!