Veckans övning: Bommar på böjt spår – med inverkan och precision.

Denna veckas övning är en fortsättning på förra veckans dressyrövning – och dessutom fungerar den ett delmoment inför nästa veckas hoppövning. Jag gillar att tänka i stora sammanhang och helheter, och tänker att ridlektionsplanering tjänar mycket på långsiktighet, att en övning alltid förbereder nästa.

När du läser veckans övning tjänar du mycket på att också ha läst RIDLEKTIONSMODELLEN, kompendiet jag ägnade sommaren åt att sammanställa. Det vill säga om du vill arbeta helt enligt konceptet. Det är så mycket mer än ”bara” en övning – det är en önskan om att skapa en kunskapsbärande arena dit elever (och blivande elever) längtar!

Du kan givetvis också läsa och tillämpa övningen som vilken annan övning som helst – det är ju egentligen precis vad det är utan de pedagogiska dimensionerna som tillkommer genom ridlektionsmodellen.


Bommar på böjt spår – med inverkan och precision.

Tema: Bomövningar på böjt spår. För de grupper som förra veckan flyttade bakdelen kan detta också läggas som tillägg/repetition på samma plats i volten som då.

Banskissen: Visar övningens ”ram”, det vill säga alla de linjer som kommer att ridas av alla. Volterna har samma färg som förra veckan, men är något mindre för att ge plats åt röd båge. Relativt enkla linjer, tilläggen blir därför ”hjärngympan” och detaljerna i sits/position/följsamhet/blick/planering etc. 

Startplatsen är till att börja med vid K. Tänk alltid långsamt rörelsetempo!

Det vi vill nå genom denna övning är förståelse för och känsla för ridning på bommar på böjt spår. Det vill säga, en typ av inverkan (repetition från förra veckan) över bommar. Det handlar om plats, tempo, steglängd, valmöjligheter och vändande hjälper, med mycket mera.

Vi uppmuntrar varje ryttare att våga prova, känna (gärna beskriva upplevelsen/känslan) och vi kommer med instruktioner under pågående moment, dvs ibland behöver vi ”rida ryttaren igenom” en övning. Att enbart få instruktion före ett moment och/eller efter ett moment är oftast inte tillräckligt. Det fyller en funktion men det fyller inte allt vi önskar ge! Beröm ofta, men glöm inte att berätta vad som var bra! Stå på olika platser, fokusera på olika delar.

Arbetsgång/pedagogiskt upplägg:

För de högre grupperna är det lämpligt att börja skritta fram i höger varv för att sedan byta. För de lägre grupperna är det troligtvis bäst att börja i vänster varv direkt. Gå banan med gruppen i skritt, visa vägarna. Sedan ser upplägget lite olika ut beroende av nivå.

Hästis och nybörjare: Går vägen igen, men med större avstånd. Övar att komma ihåg väg och att styra sina ponnyer. Om det fungerar bra kan man uppmuntra ledarna att i volterna våga släppa och dra sig in mot mitten. Barnen upplever då känslan av att rida själv! De lägre nivåerna övar alltid lätt sits övar bommarna denna gång – och utmaningen blir ”kan du styra fast du står upp?”.

Inför nästa varv, ge information om trav över bommarna i den blå volten (börja då trav vid A – och sluta efter volten vid B, detta blir då två gånger över bommarna). De som inte vill trava får skritta igen. Det går också bra att blanda lite skritt och trav i volten förstås.

Inför nästa varv (1-2 st) kan även trav i den gula volten erbjudas (börja då trav vid E – och sluta efter volten vid C, detta blir då två gånger över bommarna).

Alltid skritt över de röda bommarna.

 

Fortsättning och M1: Upplägget liknar Hä/Nyb, men med mer egen inverkan från barnen. I fortsättningsgrupp är målet att barnen ska våga låta ledaren släppa mer och mer. I M1 ska de rida nästan helt utan ledare i skritt och trav. Här kan man lägga mer fokus på detaljer så som lätt sits/blick/vändande hjälper – även ledande tygeltag kan ingå, med en tydlig förklaring.

Om eleverna är sugna på att prova galopp (M1 kanske?) så kan det vara lämpligt att gå ur övningen, och fokusera på enbart den blå vägens bommar, utan volt. Rulla i sådant fall ihop bommarna i den blå volten så att det blir ”en” bom. Ställ eleverna på startplats vid K och låt dem (en och en) skritta fram, fatta galopp (få hjälp igång med galopp) och galoppera över bom, sakta av, vända in vid B och ställa sig på ledet (OBS. Endast halva ridbanan används då, för kortare sträcka = lägre fart = bättre kontroll). Vänd på varvet och gör på liknande vis, med galoppfattning (hjälp igång med galopp) vid B.

Kom ihåg skrittpaus.

 

M2-M3: Upplägget från start är detsamma som ovan. Lättridning över alla bommar. Eleverna förväntas se och räkna ut när det är deras tur att starta från uppsamlingsplatsen och därigenom bidra till övningens flyt – detta är en övning/tillägg i sig som man kan fokusera på! Övningen rids på det viset mer mot en avdelning utan tät. Eleverna förväntas också tänka ut om de ska komma i trav tidigare för att underlätta för andra, och/eller om de ska sakta av tidigare av samma anledning. Kort sagt; De uppmuntras till och övar att ta mer ansvar för övningen och förstår att punkterna för övergångar många gånger är flexibla. Detta är ett led i att så småningom kunna rida helt i avdelning utan tät: Att få in ”tänket”.

När galoppen läggs till kan det vara på samma vis som i M1 med start vid K, men istället använda hela banan, dvs galoppfattning, galopp över ihoprullade bommar, följ fyrkanten – sakta av och ställ upp på ledet. OM detta fungerar, prova att ta skritt in över bom i volt – galoppfattning någonstans i volten, galopp ut ur volt över bom.

Finns tid kvar, byt varv och gör lika. Hinner du bara galopp i ett varv – ingen fara (byt varv till nästa ridgrupp! Prova dig fram och experimentera med upplägget – inom ramen! ”Låna” också gärna de teoretiska reflektioner som beskrivs under M4-M5 om du vill fylla på med mer.

Kom ihåg skrittpaus.

 

M4-M5: Upplägget från start är alltid detsamma. Därefter trappas övningen upp lite annorlunda i M4-M5 – mot en mer aktiv inverkan och förståelse för denna, dvs ramen fylls här med ännu mer djup och dimension. Lämpligt är att ha snodd på (de flesta) hästar även i denna bomövning. Vi vill poängtera att bommarna här är mer åt ”dressyr-hållet” än mot hoppning, varför lättridning över bommarna också är att föredra för dessa nivåer.

Övningen rids en längre stund i skritt först, för M4/M5 öva att flytta bakdelen på samma del av volten som förra veckan. Låt eleverna vara delaktiga i diskussionen om vad detta kan ha för effekt på bomövningen/på inverkan överlag. Trappa därefter upp till trav på volterna med samma övning. Lättridning över bommar, nedsuttet vid ”flytta bakdel” – eller skritt vid behov. Viktigt att tempot hålls fortsatt mycket lugnt. Det är inverkan och tankeverksamheten som är i fokus. ”Rid med dem” genom övningen.

Liksom i M2/M3 skall känslan för flyt genom övningen uppmuntras. Övningens flexibilitet påtalas. Att rida som individ i grupp. Att skapa plats åt andra och att synas själv. Om det blir rörigt – gå tillbaka till skritt och rätta till. Övningen trappas enbart upp om god kontroll finns – det kan man också påtala.

Lägg eventuellt till trav på röd båge – OM de kan hålla lugnt tempo – men skritt genom vändningar.

Baka in teori om halvhalter. Korrigera sits. Prata om nedsittningsben/rätt diagonal. Påminn att efter tygeltag följer eftergift och att det är i eftergiften hästen finner ro – eftergift över bommar, men med fortsatt kontakt; Det är en övning i känsla! Öva att rida långsamt tempo och att kunna visa överstrykning på någon plats där det inte ligger bommar, dvs lätta båda tyglarna en kort stund och hästen går kvar i tempo.

När det är dags för galopp börja på samma vis som i M2, med start vid K; Men med volt direkt. Fattning från skritt – i direkt anslutning till avslutad bakdelsflytt i volten – är att föredra (”varför?”), dvs skritt in över (ihoprullade – eller tre bommar) – galopp ut över desamma. Några travsteg ”tillåtna” – men var noga med att de behöver fånga upp och göra om, om det blir för mycket/snabb trav. Vi vill åt fattningarna, inte jagandet in i galopp. Sitt ned i galoppen – endast lätt sits vid behov/någon häst som behöver.

För att slippa väntetid, använd också övningens bortre del, dvs enligt mönstret; samma upplägg på gul volt – skritt in över bommar, flytta bakdel, fattning höger galopp. Om det inte fungerar, använd hela fyrkantspåret som yta, dvs rid rakt fram efter volt, galoppera några extra språng, sakta av till skritt och därefter stå på led för att vänta. Byt i sådant fall varv och jobba den andra volten på samma vis.

Galopp ska inte ridas för sakens skull, det ska ridas i syfte att lära sig galoppera bra. Därför alltid bättre att fokusera på fattningarna och avbrotten/avsaktningarna samt att rida kort sträcka och att hålla ihop den.

Påtala att resten av övningen ej får påverkas av galoppen. Hur? Uppmuntra eleverna att finna lösningar. Kom med tips och råd.

Kom ihåg skrittpauser.

—–

Bygg fritt in lämplig teori, kloka tankar och låt eleverna komma med frågor och förslag till diskussionen! För delaktighet och relationsskapande pedagogik.

Lycka till! Och hör jättegärna av dig om du vill diskutera övningen!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.