Caprilli tillhör favoritövningarna på många ridskolor – så även hos oss! Denna vecka har vi uppfunnit en rolig bokstavscaprilli. Vid varje bokstav/bild på ridbanan ska man utföra en övning som går att koppla till bokstaven/bilden. Ibland till och med markerad med skyltar, lite inspirerad av hundsportens rallylydnad. Med fördel kan den här övningen för de yngsta också avslutas med ridbanabingo!
Övningen går att göra som lärorik lek på nybörjarnivå likväl som en hur avancerad caprilliövning som helst. Och ni vet vad jag brukar säga; Den allra bästa ridövningen på ridskola är den som upplevs samma men som går att tänja i det absolut oändliga. Här är precis en sådan! Dessutom en väldigt rolig sådan hälsar vi från Björkviks Ponnyridskola!
H (hästbild): Uppsamlingsplats/startplats. Här står hästarna/ekipagen och väntar på start (undvik lång väntan dock – övningen är till för att hålla många i rörelse).
C (cykelbild): Rid som en cykel – eller åttvolt.
M (månbild): Rid halvmåne (givetvis markerad med gula konor) – eller båge.
E (elefantbild): En elefant är på rymmen! Kan du stänga in den i sin hage? Eller en liten variant av ”Kyras fyrkant”.
K (kobild): Kan man rida på en ko? Om du svarar JA – hoppa muren, om du svarar NEJ – rid mellan murdelarna. Uppmuntrar till diskussion och övar planera/rida an.
A (ankbild): Volt runt vattenmatta med simmande badankor. Rid över dem istället om du vill!
F (fiskbild): Simma som en fisk! Eller rid slalom/små bågar.
B (bollbild): Hoppa över bollar. (Eller ha bommar på marken och bollar vid sidan). Övar ”titthinder”.

Den fyller dessutom en annan viktig funktion som är en del av vår utbildningsfilosofi; Ibland behöver man göra saker innan man rent teoretiskt har nått dit. Man provar, hittar känslan och genomför – om än inte enligt ridhandboken (eftersom man kanske inte ens kan läsa) men man får göra istället för att vänta på att göra. Det är viktigt hos oss!
När de yngre barnen sedan blir äldre och kanske läser in teori om exempelvis ”Kyras fyrkant” kan det hända att de drar sig till minnes att de en gång fick stänga in en elefant på ridbanan. De teoretiska svårigheterna i en ändå relativt svår övning blir då förhoppningsvis inte en låsning – eftersom minnet av det faktiska genomförandet finns i kroppen. Det kanske inte var helt rätt då – men det var tillåtet att kravlöst prova!
Likaså tycker vi om olika hindertyper. Jag minns när jag var liten att man fick rida över bommar, men de där svårare och lite läskigare hindren fick man vänta på. Så pass att väntan blev till ängslan och när det väl var dags var det så stort att hoppa mur eller vattenmatta att det nästan var ogenomförbart (mina egna upplevelser). Här gör vi istället tvärtom; Vi har skaffat en vattenmatta, en liten mur och en liten grind – och använder dem i undervisningen redan från nybörjargrupp (eller prova-på-ridning för den delen). Den första gången du kommer till ridskolan kan du få rida över en vattenmatta med ankor – det låter spännande och roligt. Vi gör inte en stor grej av det – och inte våra ponnyer heller som synes – eftersom vi jobbar så med både elever och ponnyer.
”Man behöver inte försvåra det som kan förlättas” – eller hur? 🙂



