Planeringsfasen

Strukturen för ridlektionsmodellen börjar redan i planeringsfasen. Planeringen är en viktig del!

Till att börja med är det klokt att göra någon form av årshjul specifikt för den pedagogiska verksamheten. När i tid sker märkestagningar, programridningar och banhoppningar? Om ni utgår från dessa när ni gör er översiktliga terminsplan – som sedan mynnar ut i veckans övning varje vecka – har ni mycket troligt redan i och med detta öppnat upp möjligheter för fler att våga delta.

Exempelvis; Veckan innan datumet för en banhoppning på årshjulet är temat på terminsplanen banhoppning och veckans övning har fokus på hur man rider in på banan, när man får starta, vilka vägar som är lämpliga och så vidare – på samma bana (ja jag menar exakt samma) som sedan blir banhoppningen. Tror du att det skulle öka deltagarantalet? Det är jag ganska säker på att det gör. Det har det verkligen gjort hos oss! Tydlighet och förutsägbarhet ökar förutsättningarna för fler att våga prova något nytt. Och det är ju en ridskola för alla som är vår strävan!

Det ni på ridskolan behöver skapa och se till att de samverkar är alltså;

  • Ett årshjul specifikt för den pedagogiska verksamheten. Öppen och tydlig för alla.
  • En terminsplan för varje termin, där övergripande tema och tanke är tillgängligt för alla.
  • En veckans övning varje vecka, en lektionsplan som utgår från samma bas men som är möjlig att variera så att den passar alla nivåer. En lektionsplan som ridlärarkollegorna på ridskolan är eniga kring.

En bra arbetsgång när det gäller veckans övning är att en i personalgruppen är (under en förutbestämd tidsperiod, en termin, tio veckor eller liknande) ansvarig för att rita och skriva övningen, och också ansvarig att dela med övriga på en specifik tid i veckan. Exempelvis onsdag.

Därefter har alla andra ridlärare möjlighet att tänka och tycka till kring upplägg och utförande och att återkoppla det till den som komponerat övningen – som i sin tur har ansvar för att ta till sig och kanske ändra något vid behov. På så vis befinner ni i personalgruppen er också alltid i ett kollegialt lärande – och ni nyttjar er samlade kompetens på allra bästa vis.

Därefter skickas övningen ut på nytt. Exempelvis fredag. Då är strukturen satt för det gemensamma arbetet, även om alla ridlärare givetvis får verkställa på sitt personliga vis*.

Detta arbetssätt kräver i sig sin planering och sin framförhållning – och det kan vara svårt att tänka sig hur man skulle kunna ha tid och möjlighet till detta. Men som alltid när det gäller att sätta en ny rutin så är det kämpigast i början. När den sedan sitter så flyter det på.


* Det är här medlemsgruppen på Facebook ”Prenumeration på veckans övning” kommer till sin rätt och fixar grundjobbet – leveransen av övningen. Ert jobb är sedan att göra den till er personliga!

En spännande och lockande terminsplan som är tillgänglig för alla ger något att längta efter varje vecka!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.