… är något jag skämtsamt brukar kalla den formation mina ridlektioner rids i. Vi har ju annars att välja på de traditionella ”avdelning med tät” och ”avdelning utan tät”. Inget av dessa fungerar dock särskilt bra för mina övningar. Därför använder vi oss oftast av det otraditionella ”avdelning mittemellan”.
Det innebär helt enkelt att ridgruppen rider i en rad, som om de skulle rida med tät. Det vill säga, det är en bestämd ordning på hästarna och det är inte tillåtet att byta plats. När en övning påbörjas/avslutas är det alltid med tätryttaren först. Tydligt och bra!
Men eftersom ridning med tät lätt blir att ”åka med” har vi satt avstånden till inte bara en hästlängd, utan kanske åtta. Och för att hålla dessa avstånd måste eleverna rida med tanken som om de red i avdelning utan tät – det vill säga anpassa med hjälp av i första hand tempo och i andra hand vägar. Men det är inte tillåtet att byta plats, volta eller vända över ridbanan.
På detta vis skapas en formation med bra flyt och tydlig struktur. Vi slipper det röriga som ofta följer ridning i avdelning utan tät, men vi får heller inte bara ”följa strömmen” så som lätt kan bli i avdelning med tät. Helt enkelt den perfekta blandningen av båda och en formation som verkligen tjänar sitt syfte.

En viktig målsättning med varje ridövning är att minimera väntetider. Ridlektioner ska ridas, inte väntas ut. Även om banan alltid har vad som kallas uppsamlingsplats så är tanken att den ska flyta på så mycket som möjligt ett antal varv i varje fas. Uppsamlingsplatsen är dock en bra plats för varje elev att skapa sig ny överblick över övningen, genom att skritta förbi eller att faktiskt göra halt en stund om avstånden behöver ordnas till. När sedan nya tillägg ska till är det åter samling vid uppsamlings/startplatsen för att med tydlighet introducera dessa.
Grupper på lägre nivå rider till att börja med med något kortare avstånd mellan hästarna, medan grupper på högre nivåer rider på ett vis som vid blotta ögat skulle kunna tolkas som avdelning utan tät. Men strukturen och upplägget för dem alla är densamma.
Helt klart det bästa sättet att bedriva ridlektioner i grupp, enligt mig!