Grundvägar & tillägg

De två grundpelare ridlektionsmodellen är uppbyggd på heter grundvägar och tillägg. Grundvägarna står för strukturen och tilläggen är variationen.

Ridlektionsmodellen må vara skapad med modernisering i sikte, och en del gamla traditioner bryts. Men struktur är viktigt och står i det här fallet för tydlighet, förutsägbarhet och trygghet (plus säkerhet). Variationen gör det spännande, lärorikt och utvecklande varje gång!

Grundvägar är enkla vägar som kan ridas av grupper på alla nivåer. De sätter den yttre ramen och gör alla ridlektioner i veckans övning enhetliga.

Tillägg står för variationer, stimulans och utveckling. Inuti ramen av struktur bygger vi tillägg på tillägg i takt med vart vi ser att våra elever kan nå. Tillägg kan vara nya vägar så väl som övergångar, tempoväxlingar och/eller olika fokus. Med hjälp av tilläggen har möjlighet att avancera en ridlektion – inte bara undervisa där eleven för tillfället befinner sig, utan också alltid dit eleven skulle kunna nå under lektionens gång.

Detta är den tanke som mest av allt sätter ridlektionsmodellen på kartan i den moderna utbildningsvetenskapen; Att undervisa mot något eleverna kommer att nå – att se deras potential. Men att ändå ha en trygg och tydlig lektionsstruktur som stöd.

När du planerar lektionerna börjar du med grundvägen. Därefter planerar du tilläggen. Den bästa lektionsplaneringen är den där du inte ser något slut på alla tillägg du skulle kunna lägga till. Och till varje lektion du går tar du med dem i tanken. Du börjar med grundvägen och låter sedan lektionens progression bli så långt du ser att ni kan nå – med tilläggens hjälp.

En fin sak med detta är också att oavsett hur det går så har du alltid gjort en fullständig lektion, eftersom du alltid börjar med helheten. Ingen av dina elever (eller din publik) vet exakt vilka tillägg du tänkt att lägga till – och därmed kan varken du eller dem misslyckas eller vara missnöjda med att ni inte nådde igenom. Samtidigt som helheten alltid är sammanhängande och begriplig.

På denna bild visas en enkel modell där grundvägen är orange och tillägg är rosa volt och blå volt. Kommer du på fler tillägg som skulle kunna användas? Utmärkt – då är du på rätt väg!

Ridlektionsmodellen är ett koncept för ridlektioner på ridskola som jag har arbetat fram under många år, med hjälp av mina studier i utbildningsvetenskap som teori och min egen ridskola som praktik och forskningsområde. Ridlektionsmodellen är en del av min personliga definition av ’en ridskola för alla’.

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.