Håll i hatten – här kommer vår bästa terminsavslutningsövning!

Nu stundar terminsavslutningar på alla håll och kanter. På vår ridskola har vi redan avslutat terminen. Vi kämpar fortfarande på utan ridhus (endast ridbana) och gör därför säsong från 1 mars – Lucia. Vi hade tur i år! Dagen efter terminsavslutningen kom snön och isen, och då är den välkommen!

Idag vill jag bjuda er på vår bästa terminsavslutningsövning. Eller ridlägeravslutningsövning om ni så vill. Ja den är faktiskt användbar lite när som helst.

Vår filosofi på ridskolan här hemma, handlar om att erbjuda även små barn ”riktig ridning” och det är därför på det viset vår verksamhet är uppbyggd. Ridning för barn ska absolut vara roligt och spännande, men det ska inte vara en lek. För mig och oss är det en viktig del av konceptet. Vi bygger ridövningarna för de yngsta på samma vis som för de äldsta, men på anpassat vis. Det är vår specialitet!

Denna övning är nog det närmaste ”lek” vi kommer, för lite lek kan det bli – men också en övning av en himla massa viktiga saker; start – stopp – sväng, inverkan, planering med mera, med mera. På olika nivåer.

Både elever och hästar tycker om den här övningen väldigt mycket. Från början kommer idén från Nybyggets Ridläger där jag tillbringade all min lediga tid under gymnasieåren. Den kallades Handy Horse (namnet hänger fortfarande med) och såg ut på ett annat vis. Vi har dock varierat den en hel del genom åren och den skiss ni får idag är den senast uppdaterade varianten! Den består av tio olika moment:

Handy Horse

START.

  1. Flytta (från hästryggen) en hatt från en stor kona till en annan.
  2. Rid en stor fyrkant med fyra hinderstöd som hörn.
  3. Slalom.
  4. Rid in i en ruta av bommar. Stanna och vänd runt ett helt varv.
  5. Volt till höger.
  6. Vänd från M snett igenom, rid mellan två bommar (smalt).
  7. Flytta (från hästryggen) hatten tillbaka till den första konan.
  8. Hoppa ett hinder (eller bommar).
  9. Volt till vänster.
  10. Hoppa ett hinder (eller bommar).

MÅL.

Övningen kan också ridas som ”tävling”, men då brukar vi plocka bort volterna. Vi tar då tid från start till mål och lägger till fyra sekunder för varje ”fel” (tappad hatt, klivit utanför rutan etc).

Helt klart en övning värd att prova! Det hälsar särskilt vår Julle, shetlandsponny 24 år gammal. Han är oftast pigg och glad, men i denna övning strålar han som aldrig annars! När vi tävlar vinner han alltid. Vi är säkra på att han kan banan själv 🙂

112544