Förebilder!

När man går utbildningar och kurser i ledarskap brukar man ofta få frågan; ”Vem är din ledarförebild?” Ofta också med följdfrågan; ”Vilka egenskaper har denna person?”. Jag har själv ställt frågan då jag haft ledarkurser på ridskolan. Förebilder och mentorer är viktiga! Därför vill jag ägna ett eget inlägg åt att lyfta mina förebilder!

Till att börja med är det Staffan och Åsa på Nybyggets Ridläger. Oj vad jag lärde mig mycket där! På den tiden visste jag inte vidden av hur mycket jag lärde mig för livet. Men det vet jag nu. Jag jobbade hos dem som ungdomsledare både somrar och helger under gymnasieåren. De var också nästan som mina extra föräldrar under flera år. Liksom de varit för många hundra barn och ungdomar genom åren. De bedriver ridläger sommartid och helgverksamhet resten av året för barn i behov av särskilt stöd (kombinerat med hästar). Vi bor bara några mil ifrån varandra, samarbetar en del med våra verksamheter idag – lånar ponnyer och tjänster, och hörs av ganska ofta. Kontakten med dem är en sorts mentorskap för mig i denna bransch. Det är jag väldigt glad för!

Senare träffade jag Agneta Aronsson och Erik Berggren på Strömsholm i den ridlärarutbildning jag gick. De kom att bli stora förebilder för mig i den praktiska ”ridlektionsläran” och den egna ridningen. Agneta för sina otroliga kunskaper i det korrekta utförandet av exakt allt. Jag minns hur jag fullkomligen sög i mig allt hon gjorde och sa, och jag tillämpar det ännu varje dag. Erik för att det var tack vare honom jag klarade hoppningen. Han ändrade på min (på den tiden ganska dåliga) självbild totalt och fick mig att både tro att jag kan – och att på riktigt kunna (givetvis hänger de bitarna ihop). Det var som magi för mig. Jag tänker ofta tillbaka på det om jag tappar självförtroendet i någon situation någon gång. Och det fungerar fortfarande – det sitter liksom inpräntat!

I samma veva träffade jag också Mari Zetterqvist Blokhuis som då var pedagogiklärare på Ridskolan Strömsholm. Hon var den som öppnade den pedagogiska världen för mig. Hon undervisade i pedagogik och jag antecknade varenda ord, läste hennes bok Pedagogik för ridlärare – Strömsholmsmetoden från pärm till pärm på ett par timmar. Hon talade om högre pedagogiska studier och jag förstod då att det fanns MER att få. Och ni vet ju hur det gick sedan! Mari och jag har kontakt på Facebook, hon följer mig i det jag gör här och peppar. TACK!

En annan förebild jag har, som inte har med häst att göra men väl med pedagogik och ledarskap, är Mimmi Dahlström. Mimmi driver bland annat Äventyrens Ö och arbetar med ledarskap, UGL, teambuilding och grupputveckling. Men faktiskt var det i ett annat forum vi fick kontakt; genom mina barns skidskola och Trygga Myran. Mimmi och jag har kontakt via cybervärlden – henne kan jag fråga om de allra klurigaste ledarskapsfrågorna. Vi har faktiskt aldrig träffats i verkligheten (än) men det står definitivt på listan över saker att göra i livet!

Ja det var några av mina förebilder. De som mest av alla har inspirerat mig på olika vis till att våga, kunna och göra de saker jag längtat efter i livet. Det är tack vare dem som jag vågade satsa på det jag gör idag! Förebilder och mentorer är något av det bästa man kan ha – och det är viktigt att de lyfts fram.

TACK för att ni finns!

dr10
Staffan från Nybyggets Ridläger kommer till min ridskola varje år 1 maj för att döma dressyrprogramridningar. Jag är domarskrivare då, och får samtidigt årets bästa fortbildningsdag!