För den som ser bortom omöjligheterna är allt möjligt!

Jag talar ofta om att skapa möjligheter, att se bortom begränsningar – så som i det här fallet exempelvis ålder – för att i stället sträva efter att skapa en pedagogisk situation som gör att eleverna på ridskolan upplever att de kan lyckas. Till detta finns troligtvis ingen universallösning, men här kommer några tips utifrån hur vi jobbar hos oss:

Hur gör vi det möjligt för de små barnen att lyckas?

  • Vi serverar rätt förutsättningar så långt det bara är möjligt.
  • Vi lyssnar på och pratar med barnen.
  • Vi låter barnen prova så mycket som möjligt själva.
  • Vi låter barnen ofta/så långt det är möjligt ”leda” situationen.
  • Vi guidar barnen i den aktuella situation som uppstår (och vi förhåller oss öppna till att en mängd olika situationer kan uppstå).
  • Vi säger egentligen inte så ofta vad som är rätt eller fel – vi finns nära, tipsar om hur man kan göra, både verbalt och icke verbalt – barnen provar, upplever att det funkar och lär sig på det viset ett arbetssätt.
  • Vi uppmuntrar, peppar och ger massor av positiv feedback!
småbarn
För den som ser bortom omöjligheterna är allt möjligt!

Det är för övrigt ett tankesätt jag strävar efter att anamma genom hela livet. Det är stimulerande, utmanande, ibland frustrerande och alldeles alldeles underbart att tänka sig att den omöjlighet man först trodde skulle stoppa en situation visar sig kunna leda till helt nya möjligheter.

En föreställning om någonting är kanhända enbart en föreställning. Ibland övertar man föreställningar man tror är fasta och givna. På ridskolan tänker jag mig att det finns en del sådana föreställningar. Då gäller det att minnas att vi som är verksamma på ridskolan idag har alla möjligheter att skapa det vi vill att en ridskola ska vara! 

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.