Bokrecension: Shettisligan

Jag gillar böcker i allmänhet och pedagogik- och hästböcker i synnerhet! Därför kommer då och då här på bloggen bokrecensioner av böcker inom detta tema som jag använt mig av i ridskoleverksamheten, i mina studier och sådana jag läst för mina egna barn!

Jag har den stora äran att samarbeta med Kikkuli Förlag och mina tidigare recensioner hittar du under kategorin ”böcker”. Här kommer nu ytterligare en recension; Idag om Shettisligan – Sabotörer och räddande änglar skriven av Mia Winge och illustrerad av Marie Bolk.

Denna bok läste jag tillsammans med min nioåriga dotter. Min sjuårige son kände att boken inte passade honom, men han var istället den som glatt ställde upp på bilderna! Detta tillsammans med en av våra fantastiska ridskoleponnyer, Rednex!

Shettisligan – sabotörer och räddande änglar handlar om kompisgänget Shettisligan som håller till på Stall Humlebacken tillsammans med ett härligt gäng shetlandsponnyer – ganska lika mina egna faktiskt! Boken inleds med ett spännande möte i skogen, med den mystiska Svartryttaren – en mantelklädd ryttare på en gyllene häst utan sadel men med en halsring av glittrande diamanter. Alvlikt och alldeles magiskt!

shettisligan1
En Svartryttare på en guldhäst!

Den mystiska Svartryttaren ska senare komma att bli en större del av Shettisligans liv än vad de har kunnat ana. En skolvikare visar sig vara både det ena och det andra, en hästskötarkurs blir en viktig del av livet, en snäll snygging får genomgå ett visst ”hästighetstest” och en fantastisk uppvisning är på väg att ta form! Men det finns mörka sidor också, det finns sabotage och det finns riktiga farligheter…

shettisligan2

Titeln och ämnet är en underbar idé och boken lockar verkligen till läsning i och med sin framsida och sin beskrivning. Handlingen är emellanåt riktigt spännande – och väldigt roligt var det att återskapa den i verklig form så som vi gjorde på bilderna! Helt klart satte den fart på fantasin!

Tyvärr tilltalas jag inte av språket i denna bok. Tempot är högt, det i sig gör inget alls, men det växlar allt för ofta fokus på ett vis som gjorde att vi tappade tråden. Det var svårt att hålla reda på alla namn, personligheter och egenheter och det kändes ibland lite som att vi stod utanför ett gäng vi inte riktigt kom in i. Kanhända kändes det så för att detta är bok nummer två i raden och att vi inte hade läst nummer ett? Eller så kändes det på det viset för att ingen av oss som läste den här är i bokens bästa läsarålder – som jag skulle gissa är 11-13 år ungefär?

Boken är modern i sin framställning på det vis att den hänvisar till modern teknik, sociala medier och annat som är en stor del av ungdomars liv – det gör att den på ett spännande vis skiljer sig en del från ”den traditionella hästboken”. Men vi saknade tyvärr en tydlig röd tråd för att kunna ge den ett högre betyg.

Av oss får därför Shettisligan – Sabotörer och räddande änglar 3,5 morötter av 5 🙂 


 

*Ryttaren på bilden har givetvis hjälm under huvan och den är öppen baktill. Runt om, strax utanför bild fanns två medhjälpare! Säkerheten är viktig!