Att fylla begreppsförrådet!

Små barn är i full färd med att samla på sig ord och begrepp. Att tillbringa tid med ett mycket litet barn innebär ofta att fler gånger än man kan räkna till om dagen svara på frågan ”Ä dä?”. Jag tänker att den nyfikenheten är alldeles perfekt att använda i barnverksamheten på ridskolan!

Många av de teoriövningar jag använder för de allra yngsta bygger på just frågan ”Vad är det?”. Att upptäcka, känna på och benämna föremål i stallet blir både ett spännande äventyr och bidrar till fler ord och begrepp i det lilla barnets växande samling.

Veckans teoriövning för våra ”Hästisar” (2-5 år) är SAKER DU KAN HITTA I STALLET. De små barnen får tillsammans med sina föräldrar gå runt i stallet på jakt efter de föremål bilden visar. Barnet är ”kartläsare”, har pappret i handen och kanske en penna att kryssa när föremålet är hittat. Det blir som ett äventyr och en skattjakt i den för dem stora och spännande stallvärlden. När alla föremål är upphittade gör vi en återsamling och pratar om varje föremål; Vad är det? (Var hittade du det?) Vad används det till?

Denna övning tog sig ut riktigt bra för åldersgruppen 2-5 år. Prova gärna!

stallet3
Vår vardag är någon annans äventyr!