Att tydliggöra tiden

Detta tips är mer ett allmänt pedagogiskt tips än just enbart till ridskolan. Men det handlar också om att använda ridskolans miljö som motivationsfaktor att lära sig någonting man har nytta av i livet, nämligen klockan.

Att lära sig klockan kan vara svårt. Några av mina egna barn har väldigt svårt att få grepp om vad de olika stegen för minutvisaren heter, och ärligt talat – det är inte helt logiskt! Att finna en motiverande faktor till varför man bör lära sig någonting skulle kunna öka förutsättningarna för lärandet. Varför skulle på ridskolan kunna vara att komma ut i tid till sin ridlektion, att få vara med och fodra hästarna etc. Att tydliggöra klockans betydelse så som exempelvis nedan skulle också kunna bidra:

Idéen med de färgglada pilarna har jag inte hittat på själv. De har jag funnit oändliga varianter av på exempelvis bildbanken Pinterest. Ibland har det varit som blomblad och hela klockan som en blomma med stjälk – snyggt! Min variant har pilar, till viss del för att matcha med de vimplar som hänger i taket. Jag upplever personligen att liknande former bidrar till harmoni.

Det går att sätta dessa runt en helt vanlig klocka förstås, men jag beställde en lite extra spännande gör-det-själv-variant hos Fyndiq.se för 129 kr. Man bygger alltså ihop sin egen klocka med hjälp av lösa siffror som klistras på väggen och i mitten ett urverk som hänger fritt. Det medföljer en mall som gör att det är lätt att sätta siffrorna i rätt position i förhållande till varandra.

Bredvid min klocka sitter en instruktion som berättar för de äldre hur de kan hjälpa de yngre att lära. Jag tänker att det bidrar till både lärande och gemenskap, kunskap för livet i en motiverande miljö.

Under sommarens halvdagsridläger jobbar vi lite mer aktivt med klockan i verksamheten då barnen också får dagsschemat i form av bilder på klockor och bilder på aktiviteter. Dessa klockor ska jag nu också uppdatera till samma färgade fält som de som nu sitter på väggen – för ultimat tydlighet. Jag återkommer i frågan!

Vill du använda mina pilar och mina instruktioner till din stallklocka så finns de i pdf-form nedan. För pilarna: Ladda skrivaren med tre papper i färg 1, ett papper i färg 2 och tre papper i färg 3. Skriv ut, klipp ut – och laminera för bättre hållbarhet. 

Och det funkar ju precis lika bra hemma i köket, i klassrummet eller i någon annan fritidslokal än just ridskolans!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.