När jag hade läst Hästens läkande kraft längtade jag efter att se en verksamhet som i verkligheten arbetar med just en sådan inriktning i hästbranschen. Jag kontaktade därför Åsa Törnkvist som driver Åsas H.O.V strax utanför Eskilstuna för ett besök.
Förkortningen H.O.V står för Hästar, Omtanke & Vänskap och i Åsas verksamhet finns dels en liten ponnyridskoleverksamhet och dels också den inriktning jag var särskilt intresserad av; Ridterapi. Åsa har även hon läst boken Hästen som läkande kraft och återfinner många av de beskrivningar som finns i boken i sin egen vardag.
På Åsas hemsida kan man läsa att ridterapiverksamheten bedrivs i ett litet stall med små ponnyer för små barn med speciella behov. Miljön är lugn och trygg och så är även Åsas ponnyer. Två shetlandsponnyer och tre gotlandsruss finns i den fyrbenta personalgruppen, som förutom att arbeta som barnponnyer också är tävlade i bruksridning, trav, hoppning, galopp och precisionskörning av Åsa och hennes dotter Alva.
Ridterapi hos Åsa innebär att de barn som deltar rider enskilt och enligt en individuell plan. Alla individer ska ges möjlighet till ridning eller körning på sina egna villkor och efter sina egna behov – det är just det som är den viktiga kärnan i verksamheten.
Den som är intresserad av att låta sitt barn börja i Åsas ridterapi får börja med att boka ett kostnadsfritt möte där man som vårdnadshavare får möjlighet att framföra sina förväntningar och också att presentera barnets behov. Därefter finns möjlighet för barnet att prova att rida eller köra en gång kostnadsfritt. Om man därefter önskar att fortsätta kan man antingen boka enstaka tillfällen eller köpa 10-kort som gäller under ett års tid.
I dagsläget har Åsa 8 stycken regelbundet återkommande barn i ridterapi-inriktningen. Det är barn med olika typer av funktionsvariationer. Ett par av dem sitter i rullstol och kan inte gå alls, andra befinner sig inom autismspektrat.
Åsa talar mycket varmt och engagerat om sina elever – om hur både hon och andra i barnets närhet ser att ridning och körning gör så mycket gott för barnet. Att hon brinner för sin verksamhet och de möten den innebär går inte att ta miste på! Åsa berättar hur hon verkligen kan se att barnen utvecklas på flera olika vis genom ridningen och kontakten med hästen. Det vittnar också de fina lovord hennes verksamhet fått av många inblandade!
Åsa jobbar mycket med tydliggörande pedagogik så som färger, tecken som stöd och bildstöd, beroende av vad varje enskild individ har för behov. Bland annat har hon införskaffat en låda med bilder.
Hon talar också varmt om hur viktigt det är att vara lyhörd inför varje individ och dess uttryck. Medan några barn behöver väldigt mycket variationer och ”påhitt” för att trivas bra, behöver andra individer att det alltid ser precis likadant ut och att hästen de sköter och rider alltid är densamma. Hos Åsas ridterapi får varje individ en verksamhet som anpassas efter just deras behov.
Under hösten hade Åsa möjlighet att förverkliga en stor dröm då hon äntligen kunde köpa in en vagn för rullstol till sina ponnyer. I denna vagn kan man rulla upp rullstolen och åka häst och vagn. Åsa beskriver att hur känslan av hästens rörelse överförs till barnet, detta i kombination med känslan av att kunna ta sig fram och att styra – kontakten och samspelet med hästen.

Åsa jobbar också 60% på en förskola, men drömmer om att i framtiden kunna utöka verksamheten inom just ridterapi. Hon talar om att exempelvis ta emot barn och ungdomar under dagtid som av olika anledningar har problematik som är kopplat till deras skolgång. Det finns så mycket man skulle kunna göra för så många som av olika anledningar behöver ha det på ett mer individuellt vis, avslutar Åsa.
När jag lämnar Åsas H.O.V känner jag mig alldeles varm i hjärtat över de möjligheter våra underbara hästar har att erbjuda. Hästar, omtanke och vänskap – det borde verkligen vara alla individers rättighet!