YH Ridlärare och annat kul som hänt

Här har det minsann hänt grejer sedan sist!

För det första har jag avslutat den största delen av mina studier och är numera examinerad (snart legitimerad, när Skolverkets handläggningstid är klar) gymnasielärare i pedagogik och sociologi. Jag har även sökt utökad behörighet, så det kan hända att jag får lägga några fler ämnen till listan. Det känns fantastiskt fint att inte bara vara pedagogiklärare ’på låtsas’ som ett eget påhitt (visserligen med både kandidat och magister, men ändå) utan att nu faktiskt också vara det med en akademisk lärarutbildning i ryggen. De här åren på ämneslärarprogrammet har verkligen varit givande för det jag vill göra med Ridskolepedagogik. Egentligen gav jag mig ut på min Ridskolepedagogik-resa innan jag var riktigt redo – men så måste man ju få göra ibland! Nu är jag redo på riktigt 🙂

Som om det vore ödet så kom det dagen efter min sista inlämnade hemtenta på lärarprogrammet ett mail från en person som tipsade mig om att lägga anbud/ansöka om att bli kursansvarig för lämpliga kurser inom den helt nystartade YH Ridlärare i Umeå (på distans). Det kom verkligen precis rätt i tid! Jag hade inte tänkt söka något lärarjobb på någon ’vanlig’ gymnasieskola, utan arbeta med min ridskola och Ridskolepedagogik till dess att något passande skulle dyka upp. Det tog alltså bara några dagar! Så jag sökte/deltog i den upphandling som kommunen hade styrt upp – och fick till att börja med en kurs, därefter ytterligare en:

  • Pedagogik, didaktik och metodik för ridlärare (hette först ’pedagogik, metodik och ledarskap för ridlärare’ men byter nu faktiskt namn på min inrådan. Tack!)
  • Hållbara hästverksamheter och ridskoleekonomi
  • Och jag kommer också att vara involverad i studenternas kommande examensarbeten
Vår utbildningsledare för YH Ridlärare – Magdalena – i ett tidningsreportage om utbildningen

Sommaren bestod som vanligt att ridläger här hemma – men nu också i kombination med att jag titt som tätt satt i telefonsamtal och Teamsmöten med Umeå kommun och Forslundagymnasiet. Många pusselbitar skulle falla på plats!

I början av denna vecka var det dags för programstart, och jag satte mig på tåget upp till Umeå för att möta mina kursansvarig-kollegor, utbildningsledaren, enhetschefen, studenterna – och för att presentera mig och mina kurser. Den tågresan blev förresten en jag sent ska glömma.. vi skulle anlänt Umeå C 21.40 i söndags kväll – kom fram 03.20 i måndags morse…

Umeås stationshus med sitt turkosa tak är ju ett perfekt resmål för Ridskolepedagogik 🙂

Jag var alltså lagom pigg efter bara tre timmars sömn på hotellet, måndag morgon och uppstart, men jag tror att jag ändå lyckades presentera mig och mina kurser på ett begripligt sätt. Det är alltid svårare att presentera sig själv än sitt innehåll, tycker jag 🙂 Guld värt att vara på plats sådär i uppstart – jag tror att man vinner mycket på att lägga ned ett gediget arbete i starten av någonting nytt.

Så, nu är vi alltså igång! Under hemresan (som flöt på väldigt mycket bättre än ditresan) satte jag det sista i strukturen för min första kurs (pedagogikkursen) och började att lägga upp den i lärplattformen LearnPoint (bakom kulisserna än så länge). Under höstterminen kommer jag att skapa föreläsningar, examinationsuppgifter och annat innehåll för mina båda kurser – och till vårterminen ligger mina undervisningsveckor vecka 5-10 och 16-18 mestadels på distans men med min närvaro på i alla fall en eller två av kursträffarna.

Jag känner mig så inspirerad och så glad och stolt över att få vara en del av det här! Vi är ett kompetent gäng kursansvariga med olika inriktningar inom häst/ridskola i de olika kurserna och studenterna  kommer många från lång häst/ridskolebakgrund. Detta kommer definitivt att bidra till ett gediget erfarenhetsutbyte och lärande för oss alla!

Det här har gjort mig sugen på att göra lite fler externa uppdrag igen! I och med Covid-åren, utökade studier och dessutom i kombination med egna barn i stora behov av särskilt stöd tog det stopp. Jag är glad för det jag gjorde då, nu idag. Det var viktigt att starta upp då, det jag nu kommer att fortsätta med. Även om det ofta var på darriga ben och långtifrån perfekt så gjorde jag det – och jag är stolt över det! Sedan var pausen också oerhört viktig. Reflektionen, ni vet! 🙂

Det finns inte utrymme för så mycket eftersom jag också roddar en ridskola på hemmaplan, men fråga mig så får vi se! Jag har en bokning i november då jag på 4H Riksorganisationers Ledarkonferens ska hålla i en föreläsning/workshop om inkludering och delaktighet i det pedagogiska arbetet. Utöver det kommer jag troligtvis på önskemål att besöka en eller ett par ’vanliga’ skolor och prata om särbegåvning/särskild begåvning (också ett av mina stora intresseområden/inriktningar inom det pedagogiska arbetet).

Jag ska också försöka hålla mer liv i Ridskolepedagogiks sociala medier. Kan inte lova något, men så känns det i alla fall nu. Det är både lättare och roligare numera, känner jag! Jag har lagt ned tanken på ’tillrättalagd sociala-medier-perfektion’ och lägger ut saker direkt från min verksamhet och vardag – det verkar vara uppskattat! Tack!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.