Vikten av VARFÖR.

Idag vill jag påminna om vikten av att alltid inkludera varför man ska göra på ett visst vis när det gäller häst- och ridkunskap. Att alltid arbeta med orden VAD, HUR & VARFÖR gör att kunskapen får en tydlig inramning.

Vi är ofta bra på att tala om VAD och HUR, men vi glömmer ibland VARFÖR.

Varje gång du som ledare, lärare, tränare levererar ett budskap till dina elever ska du alltid ha en förklaring beredd varför man ska göra på det vis du säger. Och inte nog med det – du behöver också ha denna varför-förklaring beredd i en mängd olika varianter, eftersom alla mottagare är olika och uppfattar det du levererar på olika vis. Därför ska man också alltid ha med i tanken FÖR VEM?

Vi som har hästar som yrke vet att vi alltid leder ut hästar från ridbana/ridhus med den bortre hästen (den längst ifrån utgången) först. Vi vet varför, men för oss är det så självklart att vi ibland kan glömma att berätta varför, för de som inte vet.

Det är bara ett exempel – bland många – på en inarbetad rutin i vår vardag. Vår vardag som är någon annans skola; ridskolan. Denna veckas läxa till mig själv och till er som arbetar på ridskola är att leta efter fler sådana exempel och synliggöra dem både för oss/er själva och på olika vis för olika mottagare!

efter-lektion