Tyst kunskap blir ridskolans första onlinekurs!

Inför denna terminsstart funderade jag mycket över hur vi skulle kunna nå ut med så mycket information som möjligt gällande ridskolans rutiner och riktlinjer. För en ny och ovan elev (förälder) är det som att kliva in i en helt ny värld när man kliver in på ridskolan och det tar ett tag att orientera sig.

”Tyst kunskap” är ett begrepp som beskriver ungefär sådant som man förväntas veta utan att man egentligen fått det förklarat för sig. Sådant man ”ska” vara införstådd med. Jag tänker att ridskolan kryllar av tyst kunskap och den behöver inventeras! Det mesta behöver ske stegvis i praktiken förstås – det tar lite tid och det måste det få göra!

Inför denna termin tänkte jag dock att vi skulle uppgradera praktiken med teori, redan från start. Modern teknik ger en mängd nya möjligheter och därför blev det en Power Point-presentation.

Jag använde mig först av denna presentation i föreläsningen Börja på ridskola som jag gjorde hemma på ridskolan på terminens allra första lektionsdag. För att nå ut till en ännu större skara valde jag senare att göra den också som ”onlinekurs”. 

Jag använde mig då av presentationen exporterad till film – Mycket enkelt med några knapptryck och rätt inställningar för sekunder per bild. Jag valde att göra just denna presentation utan ljud i filmen, men att spela in en egen berättarröst är också enkelt ordnat.

Därför är mitt tips till er idag: Skapa en onlinekurs där er ridskolas riktlinjer och rutiner – den tysta kunskapen – finns beskrivet. Kortfattat och med bilder från den egna verksamheten. Denna är sedan perfekt att lägga ut i sociala medier. Vill man ha den till Instagram är det dock viktigt att tänka på att den får vara max 60 sekunder allt som allt, eftersom det är maximal möjlig längd på filmer i det forumet.

Följ sedan upp innehållet i verkligheten på ridskolan, stegvis och i den takt som behövs. Hänvisa till presentationen då det behövs! Var också noga med att all personal känner till det som visas – så att ni alla arbetar mot samma mål!

Så här ser vår presentation ut:

 

Och här kommer en variant anpassad för de yngsta barnen (2-5 år). De går hos oss på vad vi kallar Hästis.

 


Vill du ha hjälp att skapa en presentation till din ridskola? Jag kan enkelt byta ut informationen och bilderna i mallen ovan, lägga till det ni vill ha och skapa er en egen film (eller göra en helt ny givetvis!). Eller fixa en själv! Det är inte så svårt om man vet hur man ska göra!