Spökstig i trollskogen, eller kanske My Little Pony Go!

Det finns så många fantastiska saker att använda skogen till när det gäller ridning och ridskola. Naturbana är ju också lite extra i ropet just nu i och med Agrias variant. Vi har ridit ute i naturen mycket även tidigare, så på vår ridskola är det intet nytt. Men en riktig skog har vi längtat efter – och nu har vi det!

Först ut i skogen hos oss blir en enkel – men för de små ryttarna väldigt spännande – bildjakt. I skogen sitter nu tre slingor uppe; My Little Pony– slingan, Spöket Laban– slingan och Troll-slingan!

skogen1.jpg
Vilken slinga ska vi välja idag?

Förutom allt det välbekanta fina med uteridning för både häst och ryttare bygger vi lätt in upplevelse- och äventyrsmomentet i en sådan här övning. Lek kombineras med lärande – vilket vi vet är ett vinnande koncept när det gäller ridning för små barn. Vi har gjort liknande ritter flera gånger förut; ridit ut med karta och letat föremål i naturen till exempel.

Denna variant går att göra som en Pokémon Go- grej. Det räcker fint med att bara rida ut och titta efter bilder – och förstås prata och fantisera om äventyret vi är ute på! Detta kombinerat med kunskap om sits och tempo vid olika underlag och lutningar. Eleverna skulle även kunna ha en bildkarta med sig och bocka av de som hittas. Att rida med karta i handen är också ett smakprov på distansritt – och att prova på många olika saker att göra tillsammans med sin häst är verkligen något vi på ridskolan bör uppmuntra. Definitivt något vi kommer att utveckla ännu mer hos oss!

skogen2
Rainbow Dash pekar vart vi ska gå!
skogen3.jpg
Törs du gå ut i trollskogen? Här finns bara snälla troll!
skogen4.jpg
Spöket Laban vågar inte spöka, så på hans runda kan du vara lugn!

Som ridlärare i den här övningen har du också en utmärkt möjlighet att träna dig i att växla perspektiv. När du sätter upp bilderna och planerar övningen utgår du från ett barnperspektiv, det vill säga du utformar den så som du tänker är det allra bästa för barnen. När du sedan går slingorna tillsammans med barnen övar du dig att se det barnen ser – du antar barns perspektiv på övningen. På det viset blir det här minst lika lärorikt för dig som för dina elever!

Ridlärarna här på vår ridskola – inkluderat jag själv – ser verkligen fram emot att ge sig ut på äventyr i skogen med alla ridgrupper denna vecka. Trollen, My Little Ponys och Spöket Laban är redo och nu bara väntar de på att få visa oss sina slingor!

Bildslingor – väldigt okomplicerat, lätt ordnat och ett riktigt äventyr för de små! Kan givetvis placeras också på andra ställen än i skogen.

Lycka till!

 

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.