Lodrät sits och konkretisering.

När vi talar om lodrät sits på ridskolan har vi ofta med oss vår egen inövade ramsa; axel – höft – häl. Och det är givetvis den vi också vill lära ut, både teoretiskt och praktiskt.

För de yngsta barnen som behöver mycket konkretisering (synonymer: åskådliggörande, precisering, förtydligande) har jag ofta vid ett sådant lektionstema haft något långt och rakt med mig till lektionen. Det kan fungera med ett ridspö om hästarna är ok med det, jag har även haft en tumstock vid något tillfälle. Detta föremål har jag sedan hållit upp i höjd med varje elevs kropp samtidigt som jag försiktigt pekat på axel, höft och häl och eventuellt placerat om dem efter linjen. Eleverna har vid tillfället stått stilla och både kunnat se på sig själv och på sina ridkompisar.

Det finns många böcker med bilder och instruktioner, men jag upplever att det som går hem allra bäst hos de yngsta eleverna är att ta egna bilder på de egna ridskolehästarna – tillsammans med barn – och göra det till teorimaterial. Det är förstås lite mer arbetskrävande än att använda färdiga bilder, men jag tycker att det verkligen är väl värt sin arbetsinsats!

Jag har gjort några sådana bildserier, se exempelvis uppsittning här, och jag har fått önskemål om fler, så det är på gång! Det får också bli dagens tips till er på andra ridskolor som är intresserade. Fotografera och konkretisera!

När vi jobbar med bilder kommer vi också in på ordet visualisera, och om det kommer ett annat inlägg framöver!

lodrät

För att få till bilden av lodrät sits har jag samarbetat med min dotter Maja och en av våra tidigare ridskoleponnyer Fanny.