Ledstjärnorna på barns vis!

Vi är många ridskolor som arbetar utifrån Ridsportens Ledstjärnor. Alldeles säkert vet många av er att det också finns ledstjärnor på barns vis. Det tycker jag förstås är extra toppen!

Hos oss sitter dessa ”barnstjärnor” inplastade på en vägg precis vid huvudingången till ridskolan – man ser dem vare sig man vill eller inte! Bilderna är fina och lockar till sig åskådare!

Tillsammans med bilderna för ledstjärnorna på barns vis medföljer också, som ni ser när ni klickar på länken ovan, diskussionsunderlag och förslag på användningsområden för varje stjärna.

Vi arbetar aktivt med ledstjärnorna på olika vis, och vi utgår alltid från ”barnstjärnorna”. Förra hösten hade vi under tio veckors tid fokus på en ledstjärna per vecka. Vi pratade då om veckans ledstjärna med varje ridgrupp på respektive nivå – då de skrittade fram/av under sin ridlektion – och vi gav dem små ”uppdrag”. Ett exempel på detta är att när ledstjärnan i fokus var att bekräfta och berömma andra fick eleverna i uppgift att efter ridlektionen ge beröm till den ryttare som ridit framför dem i dagens ridövning. Just den övningen spred väldigt härlig stämning på ridskolan och vi upplever att den fortfarande finns kvar – vi är mycket stolta över att våra elever är så bra på att bekräfta och berömma andra!

Vi har också använt oss en del av verktygslådan trygg i stallet där vi främst arbetat med kompiskorten. Ett värdefullt tips till er som ännu inte provat! I teorilektioner och kurser bygger vi också alltid in kunskap kring ledstjärnorna.

Vi har upplevelsen av att då vi gjort ledstjärnorna mycket synliga i vår verksamhet finns det en god förståelse för inte bara vilka de är utan också vad de innebär – vilket ju faktiskt är det allra viktigaste. Detta och att varje individ som vistas på ridskolan har ett ansvar för att hålla stjärnorna lysande, för egen del och tillsammans med alla andra!

ledstjärnor-3

 

ledstjärnor-15

(Bilderna ovan kommer från länken till barnstjärnorna).