Bokrecension: Hästjuridik i vardagen.

Jag gillar böcker i allmänhet och pedagogik- och hästböcker i synnerhet och därför kommer då och då här på bloggen bokrecensioner av böcker jag använt mig av i ridskoleverksamheten, böcker jag använt mig av i mina studier och böcker jag läst för mina egna barn!

Jag har den stora äran att samarbeta med Kikkuli Förlag och mina tidigare recensioner hittar du under kategorin ”böcker”. Här kommer nu ytterligare en recension; Idag om boken Hästjuridik i vardagen. En praktisk guide för hästägare, stallägare och ryttare. Skriven av Frida Treschow.

Innan du läser recensionen vill jag först bara säga att jag – trots de lite humoristiska bilderna (nedan) – tycker att hästjuridik är ett oerhört viktigt ämne! Bilder är en viktig del av min pedagogik och ofta minns man något alldeles extra bra om man sett en lite ovanlig bild. Och tro mig, denna bok vill du minnas!

Hästjuridik i vardagen är, enligt sitt förord, tänkt att vara en handbok för dig som ska köpa häst eller arbetar med hästar på professionell nivå. Det är verkligen en bok som håller vad den lovar!

I boken beskrivs bland annat ärenden som hästköp, stallplats, fodervärd och beridartjänster. Boken tar även upp ansvarsfrågor och beskriver möjliga tvister.

Här beskrivs på ett utförligt sätt båda parternas skyldigheter och rättigheter, samt vilka skillnader som finns om det är privatperson eller näringsidkare som är den ena eller den andra parten – viktigt!

Boken innehåller ett antal ”fallbeskrivningar” som får svar, och boken bjuder dessutom på flera olika förtryckta avtal. Vilken skattkammare, tänker jag!

Som hästföretagare, och som privathästägare också för den delen, tycks tid ständigt vara en bristvara. Hästen/hästarna i praktiken tar upp oerhört mycket tid. Pappersarbetet som medföljer kommer ofta i andra hand – av egen erfarenhet vet jag att sena kvällar och nätter nyttjas flitigt.

Men det är ju så oerhört viktigt att det blir rätt! För oss människor givetvis, och mest av allt för hästen! Hästen kan inte själv föra sin juridiska talan, och många hästar har nog  dessvärre kommit i kläm mellan avtal som inte fungerat..

En klok person sa en gång:

”If you don’t have time to do it right, when will you have time to do it over?”

(John Wooden).

Denna bok hjälper dig att göra rätt från början. Den besparar dig både tid, stress och kanske även pengar! Den ser genom detta också till att din häst får det den behöver, men som den inte själv kan skriva något avtal om!

Jag är riktigt glad att jag fick denna bok av Kikkuli Förlag att recensera, och jag rekommenderar den starkt till alla hästägare och alla som arbetar med hästar i någon form!

juridik4juridikjuridik3


* Mina ridskoleponnyer är trygga, lugna och vana vid shower och maskerader så Jarrod tyckte inte ens att det var det minsta konstigt att jag satte en penna i pannluggen och glasögon på huvudet på honom och ställde honom framför dator och bok för min lilla ”photoshoot” 🙂