Barnstjärnorna på riktigt små barns vis.

Om Barnstjärnorna har jag skrivit förut! De är mycket bra, trevligt utformade och ständigt närvarande i vår ridskoleverksamhet. Barnstjärnorna så som de idag ser ut är dock anpassade för något äldre barn än våra yngsta, så därför har jag tänkt till lite extra när jag har presenterat dem för de allra yngsta (2-5 år) på vår ridskola.

Under två lektionstillfällen har våra små Hästis-barn pysslat egna tavlor med Ridsportens Ledstjärnor. Vi utgick från bilderna på Barnstjärnorna och jag hade i förväg kopierat upp och klippt ut dem. Själva stjärnorna (stjärnformen) fick barnen själva klippa ut (tillsammans med sin vuxen) medan jag introducerade ämnet.

stjärnor3

Jag började med att hålla upp en affisch föreställande alla bilder för att kontrollera om barnen uppfattat dem från tidigare. (Vi har dessa bilder i A4-format precis rakt innanför stalldörren för allas blickfång). Javisst hade de det!

Barnen fick limma fast rubriken och sin egen stjärna (konkretisering). Därefter gav jag dem en bild åt gången. Jag började med att fråga vad de såg på bilden (barnperspektiv) och varje bildsamtal utgick från vad barnen såg istället för vad bokstäverna formade för ord.

Budskapet under varje bild är toppen, men det är alldeles för svåra formuleringar för de små*. Vi lät därför bilderna tala och på så vis ledde jag barnen fram till innebörden/budskapet. Den skriftliga formuleringen fick ändå följa med varje bild till barnens tavlor och jag sade till medföljande föräldrar att ha det som stöd/underlag vid eventuell diskussion hemma.

På detta vis jobbade vi oss igenom de tio stjärnorna och resultatet blev varsin fin och färgglad tavla att ta hem – med en hel mängd livslång och superviktig kunskap!

stjärnor2


* Jag har blivit tillfrågad av Ridsportförbundet om att vara med och ”tycka till” om utveckling av materialet 2018 – superkul och inspirerande!