Banhoppningsdagar!

Långhelg betyder oftast flera roliga extraaktiviteter på ridskolan. Det är ju när våra elever har ledigt från sitt vardagsliv som de har möjlighet att vara hos oss, och den möjligheten vill vi ju inte missa! På vår ridskola ägnade vi den röda torsdagen samt efterföljande klämfredag åt banhoppning. Hela 85 starter gjordes under dessa dagar – en aktivitet endast för ridskolans elever, avsedd som träning. Några hade valt att ta med sina egna ponnyer och det är alltid roligt!

Vi hoppade samma bana som vi tjuvtränade på under en lektionsvecka tidigare. Perfekt upplägg då alla som anmäler sig vet vad det innebär. Banan bestod av sex språng, varav två var möjliga att välja olika alternativ. Hinder nummer två kunde väljas att hoppas som rättuppstående eller grind (från 40 cm) och hinder nummer fem kunde väljas att hoppas som rättuppstående eller mur (från 30 cm). I övrigt bara ”vanliga” hinder.

hoppbana
Banskiss.

Våra klasser var: 20 cm, 30 cm, 40 cm, 50 cm och 60 cm. De tre första klasserna fick gärna ridas med ledare och många tappra föräldrar fick dagens träningspass på så vis! Endast ridgrupp Märke 5 fick välja 60 cm. Vi prioriterar god ridning före allt annat och därför håller vi alltid höjderna låga vid arrangemang som dessa.

Detta arrangemang är en tradition sedan många år tillbaka. Vi utvecklar det lite varje år förstås – förbättrar! Det är en aktivitet väldigt många längtar efter – vi som jobbar på ridskolan också! – och det blir nästan lite feststämning på plats. Musik i högtalarna, speaker i mikrofonen och av ridklubben arrangerad fikaservering och hästloppis (hästrelaterade prylar i begagnad form). I år hade vi dessutom verkligen tur med vädret!

Vi ger varje ekipage lugn och ro att ta sig igenom banan. De får hjälp om det behövs (även de som inte rider med ledare) och målet är att alla ska känna att de lyckas och vågar! Det är så otroligt viktigt!

Otroligt viktigt är också att ingen känner att de ”förväntas” kunna och veta hur det går till. Vi har alltid en personal på framhoppningen (som är uppstyrd och som endast består av ett hinder). Vi har medhjälpare i stallet som lotsar ut ekipagen i rätt ordning.

Ordning och reda och struktur är ramarna. I dessa ramar finns dock stort utrymme för individerna. Det är ledorden för vår verksamhet i allmänhet och för arrangemang som dessa i synnerhet. Då flyter det (oftast) väldigt smidigt!

Själv har jag ägnat mycket tid åt att sätta just dessa ramar, att sätta rätt personer på rätt plats och att ha koll på både helheten och delarna. Under så många år. Så vet ni vad jag gör nuförtiden under dessa dagar? Jag bara går runt och ler – och njuter av det jag ser. En klok förälder sa till mig i helgen; Det är ju precis det som är riktigt ledarskap. Och ja, det är nog faktiskt det!

hopp17
Och där i bakgrunden står jag och ler : )