Teman 2020

Under 2020 kommer ridskolepedagogik.com att till viss del byta skepnad – för att lite mer likna en tidskrift här i cybervärlden!

Till att börja med kommer du att notera att det kommer att vara ett särskilt tema för varje månad. Dessa teman kommer dels att ligga till grund för nya inlägg, och dels att samla ihop tidigare inlägg på samma tema via länkar.

Jag tänker också uppmuntra till mer delaktighet hos mina läsare – för jag vet ju att ni är många som läser här! Jag kommer att göra ”reportage” och skriva artiklar, jag kommer också att efterlysa era bilder, berättelser och era pedagogiska utmaningar och på det viset försöka bidra till ännu mer kollektivt lärande i vår yrkesroll! Hoppas att du vill hänga med!

Här kommer årets teman:

Januari: Ridlektionsmodellen. Medlemsgruppen prenumeration på veckans övning är skapad på Facebook och lever sitt eget liv vid sidan om. Det går fortfarande att bli medlem (till och med 5 januari). Här på bloggen kommer vi att diskutera ridlektionsmodellen på andra vis.

Februari: Relationell pedagogik. Något som får allt mer utrymme i den pedagogiska forskningen. Vad är det? Hur kan man jobba? Relationer och elevdelaktighet i fokus. Hur skapar du relationer med dina elever på ridskolan?

Mars: Fysisk lärmiljö. Vad är det? Hur kan man jobba? Hur har ni gjort? Här vill jag gärna lyfta och visa fram andra ridskolor och deras arbete. Får jag komma på studiebesök, eller skickar du mig bilder och beskrivningar som jag får dela? Hör gärna av dig!

April: Pedagogisk lärmiljö. Vad är det? Hur kan man jobba? Pedagogiska strategier. Individuell anpassning. Här vill jag gärna ha ditt ”case” – skicka en beskrivning (avpersonifierad) av en pedagogisk situation ur din vardag som du funderar över. Vi hjälps åt att tänka!

Maj: Social lärmiljö. Vad är det? Hur kan man jobba? Att bedriva undervisning med hjälp av frågor. Att öka tydligheten kring händelser och situationer på ridskolan. Berätta hur du har gjort och låt mig gärna dela och visa!

Juni: Pedagogiska utmaningar. Vilka pedagogiska utmaningar har du mött denna termin? Skicka din beskrivning så hjälps vi åt att tänka tillsammans!

Juli: Ridläger. Paketera och servera. Hur gör vi för att skapa lärorika, tydliga och innehållsrika ridläger där alla deltagare upplever att de blir sedda och bemötta på allra bästa sätt? Hur gör du?

Augusti: Trygghetsarbete. Vad är en trygg ridskola, och hur skapar vi den? Vilka nycklar finns. Vad säger aktuell mobbningsforskning? Hur kan man jobba?

September: Yngre barn. Hur kan man jobba? Barndomssociologi, barnperspektiv, barns perspektiv och barnrättsperspektiv. Hur tänker vi kring barnkonventionen på ridskolan – och hur tänker ni? Berätta gärna!

Oktober: Lärande & utveckling. Lärande i teori och praktik – och hur kopplar vi ihop det? Proximal utvecklinggszon och hur arbetet med denna kan se ut i praktiken. Hur skapas och möjliggörs lärande? Hur tänker du?

November: Ridlärarrollen. Ridläraren som pedagog. Yrkesrollen, glädjeämnen och utmaningar. Vem är DU ridlärare och vad brinner du för? Jag vill gärna göra några ”personportsätt” under detta tema!

December: Adventskalender! Nu är det dags för Ridskolepedagogik’s första adventskalender – med pedagogiska utmaningar och tips till dig ridlärare på ridskolan. Adventskalendern kommer att innehålla både tankeutmaningar och praktiska övningar. Det ser jag fram emot!

Med önskan om ett fantastiskt 2020!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.