Färgglada tyglar.

Dagens pedagogiska tips är färgade tyglar! Färg är ett utmärkt sätt att konkretisera något, tycker jag. Och konkretiseringen vet ni vid det här laget att jag alltid försöker förbättra! De färgglada konor jag införskaffade för ett antal månader sedan används flitigt på ridskolan.

Dessa färgglada tyglar har fyra färgfält. De kommer från Hansbo Sport och är inköpta hos återförsäljaren Bole.se. Tidigare fanns de i sortimentet hos de större webridsportbutikerna, och redan för många år sedan tänkte jag att de där ska jag skaffa när jag har en egen ridskola. Sedan försvann de ur de flesta sortiment och jag tappade bort den tanken.

Tills för en tid sedan när jag och en av mina ridlärarkollegor diskuterade om vi skulle sätta tejp på några av ponnyernas tyglar för att hjälpa eleverna att veta var de ska hålla händerna. Då kom tanken på dessa tillbaka till mig och jag sökte på nätet. Hittade dessa och klickade hem!

Instruktionen ”korta tyglarna” är faktiskt inte helt tydlig för alla. Det finns elever som upplever att de kortar tyglarna när de får en kortare ände kvar i handen (och alltså egentligen istället har gjort precis motsatt instruktionen). Det är en viktig tanke – att alla uppfattar instruktioner utifrån sin egen förförståelse! Ibland förtydligar jag instruktionen med att säga ”klättra med händerna framåt på tyglarna” och visar hur mina händer klättrar i luften. Det har hjälpt till en del. Med dessa tyglar kan jag berätta vilket färgfält eleven bör hålla handen på. Mycket konkret, och vi har genast en gemensam utgångspunkt för instruktionens betydelse!

Det är också för många elever svårt att hålla handen kvar kring tygeln – handen glider utan att eleven uppfattar det. Att då kunna se att handen faktiskt bytt färgfält gör det hela mycket konkret.

Nu har jag åtta stycken färska färgglada tyglar som inom kort sitter på mina A- och B- ponnyers träns! Och jag riktigt njuter inombords av tanken på graden av konkretisering som kom till min ridskoleverksamhet i och med dessa 🙂

färgade-tyglar