Att ta sig från stallet till ridbanan.

För att kunna delta i ridlektion behöver man på ett säkert sätt kunna ta sin häst från stallet och till platsen där ridlektionen ska bedrivas, här kallat ridbanan. Detta är något man ansvarar för själv om hästen inte redan finns på ridbanan på lektionen innan. Det finns en hel del saker att tänka på. De regler och rutiner som finns är till för att detta ska ske på ett för både hästar och människor säkert sätt. Det är därför viktigt att följa dessa regler.

Detta inlägg fungerar som en liten instruktion till dig förälder som ska hjälpa ditt barn vid ridning på ridskolan! Det fungerar givetvis också som inspiration till den som arbetar med just denna uppgift på ridskolan.

När en ridgrupp tillsammans ska lämna stallet är det mycket viktigt att hela gruppen går ut tillsammans. Hästar är flockdjur och kan bli oroliga vid rörelser och förflyttningar runt om sig. Om någon i detta är mitt i att fortfarande förbereda sin häst för ridlektion kan det bli otäckt och farligt.

Se alltid till att komma i god tid inför din ridlektion. Att sköta sadla och tränsa hästen kan du läsa mer om när du klickar på länkarna i orden. Det är också något du lär dig allra bäst genom att praktisera det. Senast fem minuter innan lektionsstart ska ridgruppens hästar och elever vara klara. Att gå med hästar i grupp ut från ett stall innebär alltid att den hästen som är längst bort från utgången går först. Detta för att den inte ska bli lämnad sist, känna sig orolig, vilja springa ifatt flocken och då har längst väg att springa.

Någon ur gruppen (eller ridläraren om det är dagens första grupp) ställer frågan:

Är det någon som INTE är klar?

Om ingen svarar på frågan betyder det att alla är klara. Om någon inte är klar måste den säga till. På det vis frågan är ställd är tanken att den/de som inte är klara tydligt ska höras. (Jämfört med om frågan var omvänt ställd och alla som var klara ropade JAA medan den som inte var klar inte skulle höras alls).

Olika stall ser olika ut och i vårt stall har vi två gångar. För ryttare bekanta med just vår ridskola kommer här den ordning vi skulle gå i om precis alla hästar skulle gå ut till lektion samtidigt:

Twain, Concorde, Jarrod, Valentino, Julle, Rednex, Heiress, Jolly, Surprize, Judith, Silver, Ciwun, Tussilago, Tanja, Gnista, Kyrie.

Judith som då blir den första från den andra stallgången av två, börjar då gå så att hon kommer i lämplig tid och avstånd till den sista hästen från den första gången.

Håll kontakt med varandra i gruppen och ha överblick. Här måste de vuxna hjälpa till och vara ansvariga. Till varje barn som hanterar en häst medföljer alltid en vuxen.

När man leder en häst i ett led bland andra hästar är det mycket viktigt att hålla avstånd. Det är alltid viktigt att hålla säkra avstånd. Vi kallar avståndet mellan hästarna ”en hästlängd”. För små barn brukar vi ibland säga ”en osynlig häst”. Överblick framåt över gruppen är också mycket viktigt och här har den vuxne också ett stort ansvar.

När gruppen är ute men ännu inte fått komma in på ridbanan är det väldigt viktigt att stå stilla och att hålla sin plats kvar i ledet. Du kan inte gå ur ledet och gå små ärenden med din häst. Det skapar (åter igen) oreda i flocken och kan till och med resultera i farliga händelser.

Innan den nya gruppen får gå in på banan (vare sig du kommer med häst eller utan) måste ridläraren ha gett signal för att det är tillåtet. Ridläraren måste se till att den tidigare gruppen är avslutad och att de tidigare ryttarna är avsuttna. Detta hör också till den så viktiga säkerheten.

När den nya gruppen kommer in går de nya hästarna fortsatt på led längs med fyrkantspåret bakom den grupp som redan står på plats. Ha nu överblick både på det led du går i samt den grupp som redan står på ridbanan. Troligtvis är det så att några hästar ur den tidigare ridgruppen har lämnat sina platser och nu står på ett annat led för att gå ut från ridbanan. Den första hästen i ledet du går på på väg in tar den lediga platsen längst bort från grinden. Den andra hästen tar den näst bortersta lediga platsen och så vidare. Den sista hästen i det led som kommer in tar den sista lediga platsen, närmast grinden.

Det som sedan ska ske kan du läsa mer om här. Ett annat inlägg för hur du på ett säkert sätt tar dig i motsatt riktning – från ridbanan till stallet är också under konstruktion.

Kanske tycker du att det verkar krångligt och svårt, mycket att tänka på och att lära. Vi vet att det kan kännas så! Därför är vi som arbetar på ridskolan väldigt glada över att du har läst detta inlägg! Vi påminner dig sedan i verkligheten där ute bland hästarna, inte för att vi vill verka tjatiga utan för att kunskap är en färskvara som ständigt måste hållas aktuell. Vi vill alltid dig, ditt barn och våra hästars allra bästa!

ta-sig-till-ridbanan