”Internfortbildningsinspiration”

Interna fortbildningsdagar, tänk så värdefulla de är! Här tänkte jag bjuda på en sådan planering inför en kommande träff hos oss:

Intern utbildningsdag 2023

Kanske kan det inspirera någon!

Vi är numera 4 ridlärare + 2 ridledare (äldre ungdomar som har några lektionstimmar/v) + 6 ungdomar som arbetar helg i stallet enligt schema. Vi ridlärare har haft ett par träffar tidigare med olika teman, och mitt mål för 2023 och framåt är att få till 2-4 träffar per år, kanske inte fullt lika omfattande som denna – men något liknande.

Pedagogiken är förstås vårt huvudfokus! Och jag tänker att det finns flera viktiga syften här; att vi gemensamt ska få möjlighet att ’ringa in’ något/några särskilda pedagogiska utmaningar (kollegialt lärande), att det är något som våra elever/vårdnadshavare gjort oss uppmärksamma på (lyhördhet inför önskemål och behov) och att vi under varje träff får möjlighet att anta både elev- och ridlärarroll för att det är otroligt utvecklande se på saker från olika håll (övning att anta olika perspektiv).

Den första träffen 2023 kommer inledningsvis att handla om återkoppling och feedback, både avsuttet och sedan uppsuttet i en ridövning. Det kommer också att handla om didaktik och metodik på Märke 3-nivå. Märke 3 upplevs av många ridlärare som en svår nivå att undervisa, och här tänker vi att tar hjälp av våra ridelever (se den bifogade filen). Jag tänker att just det är en jätteviktig del av vårt förhållningssätt; att lärande innebär att dela erfarenheter med varandra. Vi ridlärare har mycket att lära av våra elever! Att eleverna – som i det här fallet är barn – får möjlighet att göra sin röst hörd är också definitivt ett arbete i enlighet med Barnkonventionen.

Jag tror att begreppet ’ridlärarfortbildning’ behöver ändra form. Det är inte längre tillräckligt nog att titta på sidvärtsrörelser och nyanser i formen på MSV-nivå. Det kan vara fint och trevligt förstås, men för de flesta ridlärare ligger den sortens fortbildning väldigt långt ifrån det vardagliga arbetet i ridskolan. Jag tror istället på att göra ridlärarfortbildning verklighetsnära och direkt användbar!

Det är iallafall så vi kommer att göra den hos oss 🙂

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.