”Dina drömmar är mitt jobb!”

Vill du kicka igång dina ridlägerveckor med en tydlig utbildningsvetenskaplig förankring, så kommer ett fint tips i detta inlägg. Du får också ett arbetsblad att ladda ner och använda om du vill!

Denna modell som bygger på kunskapens tre zoner påminner en hel del om det arbetsblad vi brukar arbeta med på våra ridskolepedagogiska ridlärarfortbildningar. Då gör vi det utifrån lärarrollen och med en något annorlunda vinkling. Här är den utformad för elevrollen; målgrupp barn/ungdomar på ridläger. 

Tanken med detta arbetsblad är alltså att starta upp ridlägerveckan med att uppmuntra elevernas reflektioner kring den egna kunskapen. Vad klarar jag själv? Vad klarar jag med hjälp? Vad vill jag lära mig? 

När du beskriver modellen kan du göra det med stöd av detta inlägg, anpassat till målgruppen. Den gula ringen/spalten har här fått rubriken ”Vad jag vill lära mig” istället för ”Vad jag ännu inte kan”, eftersom syftet är att rikta elevernas fokus mot framtidens kunskaper på ett positivt vis.

Därefter kan diskussionen ledas mot lärande och kunskapsbildning; vad kan man lära sig snabbt och vad behöver mycket tid? Vad ligger nära min nuvarande kunskap, och vad kan jag fastän jag kanske inte trodde att jag kunde det? Eleverna får diskutera och fylla i några saker under varje rubrik.

Detta kanske låter som avancerade diskussioner med barn, men jag vill hävda att det går alldeles utmärkt att föra sådana diskussioner med relativt unga individer. Jag tänker att vi snarare i allmänhet talar för lite med yngre individer om just detta. Utveckling och lärande ska inte vara en magisk hemlighet som de vuxna bär – varje individ ska ges möjlighet att ta del av – och att förstå resonemangen – kring sin egen utveckling!

Eleverna tillåts sedan vara delaktiga i ridlägerveckans utformning genom sina önskemål och målbilder. Arbetar du på det viset får du dessutom den utbildningsvetenskapliga förankringen i form av inkluderingen av barnens perspektiv i ditt barnperspektiv – och där har du en riktigt forskningsaktuell utformning på din barnverksamhet.

Jag brukar sedan lägga till precis det som rubriken för detta blogginlägg säger; Dina drömmar är mitt jobb! För mig är det ett uttalande som stärker att det är jag i min ledar- och lärarroll som bär ansvaret för lärandet – men att jag alltid är öppen för mina elevers perspektiv och drömmar, eftersom det är dem som ger mig mitt arbete.

Under veckan kan man sedan återgå till arbetsbladet då och då, för att se om någonting har hänt (det har det!). Har eleverna skrivit någonting i mittenspalten (klarar med hjälp) som de nu klarar själva? Har eleverna skrivit någonting i den högra spalten (vill lära sig) som de nu klarar med hjälp – det vill säga; har du som ridlärare lyckats fånga upp och göra arbetsdag av dina elevers drömmar? Där får du också med en utvärdering av ditt eget arbete!

Denna modell kan på ett förhållandevis enkelt vis ringa in lärande, kunskapsbildning, utbildning och undervisning under en ridlägervecka. Man går på ridläger för upplevelsen – men också för utvecklingen! Denna modell gör det abstrakta mycket konkret och tydligt både för eleverna och för ridläraren!

Jag provade att arbeta på detta vis förra veckan, med elever i ålder 8-12 år. Det gick fantastiskt bra och det gav oss alla väldigt mycket. Jag kommer definitivt att använda det igen. Prova gärna du också! Här kan du låna mitt arbetsblad:

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.