”Visualisera 2018”

Eller: Stalltomtens Kunskapspromenad!

Ett av mina pedagogiska mål för min egen ridskola 2018 är att utveckla användandet av bildstöd och visualisering. Jag vill även utveckla mina egna kunskaper om detta! Kanske vill ni också vara med?

Tidigare har jag bland annat jobbat med bildstöd och visualisering i form av foton för olika moment. Här kan ni se de bildserier jag gjort för sadling, tränsning, och uppsittning. Dessa sitter också uppe i stallet på min ridskola. Jag använder mig så ofta jag kan av bilder i pedagogiken och jag har skrivit en del om det här på bloggen. En vän till mig arbetar med detta professionellt i andra forum och hon ger alltid väldigt positiv feedback på just fotografierna – foton är det allra bästa av bildstöd, har jag lärt mig.

Nu har jag också börjat gå igenom alla de fantastiska sidor med bildstöd som finns på nätet och jag inser hur mycket mer jag skulle kunna göra! Under vintern ska jag låta detta landa i tanken och under nästa säsong ska målet uppnås.

Ivrig som jag är kan jag ändå inte låta bli att tjuvstarta! Inom kort ska ridskolans yngsta elever få inviga de nyaste tillskotten av bilder i form av ”Stalltomtens Kunskapspromenad”.

kunskapspromenad1

I juletider flyttar Stalltomten in! Han brukar faktiskt alltid bjuda de yngsta barnen på en skattjakt. I år har han uppgraderat sin skattjakt till en kunskapspromenad med hjälp av bildstöd!

Jag har använt mig av bilder från Sclera Symbols där det utförligt står om vilka användningsområden man har rätt att nyttja bilderna till, och att källa ska länkas. Tänk på det om ni också skulle vilja göra något liknande, eller använda er av min variant (som jag ger er längs ned i detta inlägg).

Stalltomten möter barnen i teorirummet. Han kommer att ge gruppen en introduktion där det finns en bild på just ett teorirum. Vi tittar oss omkring och ser att bilden nu också finns på dörren till teorirummet. Stalltomten ger sedan barnen det första uppgiftskortet. Där står till vilken plats barnen behöver gå för att hitta nästa uppgift. Platsen visas på uppgiftskortet i bildform, exempelvis ”utgången”. Barnen går då till platsen och ser att där nu sitter en likadan bild  som på uppgiftskortet. Där finns också nästa uppgiftskort att hämta och promenaden går vidare genom stallet (med fem uppgifter/platser i detta fall). Vid den sista uppgiftens ”slutstation” finns skatten och Stalltomten berättar på det allra sista kortet att barnen nu tagit sig igenom flera viktiga platser i stallet – och att det är sådana platser de också gärna får visa för alla som inte hittar fram. 

Jag tänker att bildstöden på så vis smyger in i verksamheten och att de gör det genom de yngsta eleverna allra först. För dem som inte kan läsa är det extra viktigt med bilder och i den här uppgiften blir bilderna deras verktyg/språk.

Ordningen blir alltså omvänd mot hur deras vardag ofta ser ut: Istället för att en vuxen ska läsa skyltar och berätta för dem var saker och platser finns, så är det barnen som får informationen på ”sitt språk” först – och deras uppgift blir att ”läsa” för de vuxna.

Så tänker jag mig detta – och så tänker jag ofta – ur barns perspektiv!

 


Prova gärna Stalltomtens Kunskapspromenad på din ridskola! Uppgifterna finns i PDF nedan. Uppgifterna är ”allmänna” platser som finns i alla stall. Laminera bilderna och klipp ut! Kom ihåg att också sätta upp samma bilder på rätt platser i stallet, gärna i lite större format. Lycka till!

Stalltomtens Kunskapspromenad