Veckans övning: Hoppning med hjärngympa

Ungefär gång i veckan kommer jag under hösten att dela med mig av en ridövning lämplig att använda för ridskoleridning i grupp. Det kan vara en alldeles vanlig och välkänd ridövning i grunden – Men jag utgår i min planering alltid från mina särskilda kriterier vilka du kan läsa mer om i inlägget Ridlektioner: Struktur med variation! Läs gärna det inlägget först om du inte gjort det.I planeringen av ridlektioner utgår jag också alltid från att övningen ska kunna ridas av alla grupper på ridskolan. Detta innebär för mig ett spann från och med nybörjare i ålder tre år till och med tonåringar (och vuxna) i ryttarmärke 5. Det vill säga nivå 1 enligt ridsportens utvecklingsmodell, vilken är den jag alltid håller min planering kring. Inom denna nivå 1 behöver dock ridlektionerna enligt mig ha något olika fokus. Om just olika fokus har jag skrivit mer i inlägget Har du ridlektionsplaneringskramp?

Veckans övning denna vecka är en hoppövning med hjärngympa. Hopplektioner på ridskola behöver inte alls ha huvudfokus på just hinder. I själva verket blir de ännu roligare, ännu mer utmanande, ännu mer lärorika – och ännu mindre slitsamma för hästarna – om det finns ett större helhetsfokus, och hindren så att säga blir en del av delarna.

ridövning 3 bloggen

Banan ser ut som ovan. Och vid det här laget är ni nog helt med på vad jag ser som helheten (det vill säga – vad som kan ridas av alla) och vad som är delarna (som varieras efter behov).

Jag tänker mig alltså att grundvägarna/helheten/ramen är de röda och de gröna vägarna, med hindren då som bommar på marken. Den gröna vägen markeras med fördel som ”slalom” med konor. För grupper på allra lägst nivå räcker det fint med att rida detta i båda varv, att öva tvåpunktssits över bommar samt att sitta ned i slalom. Kanske att sedan lägga till trav på de röda vägarna och behålla skritt på de gröna. I en sådan förhållandevis enkel övning får vi in en hel del viktiga moment.

Om gruppen är redo – eller visar sig bli redo under pågående lektion – är det som bekant alltid bra att ha ett stort gäng olika tilläggsvägar/delar beredda att plockas fram ur bakfickan. Här kan vi tala om variationer! Denna övning går att fylla precis hur mycket som helst.

Dels ska förstås bommarna på den röda vägen bli hinder. Man skulle kunna räkna galoppsprång och öva rytm om sträckan rids fortsatt rak. Den gula vägen är sedan den första  nya vägriktningen vi fyller på med. När nya riktningar läggs till börjar gruppen alltid med att skritta övningen med den nya vägen inkluderad. Sedan rids för de lägre grupperna igen trav på lämpliga sträckor – exempelvis röd väg fortfarande – och tilläggsvägen fortsatt i skritt för att befästa denna.

Den gula vägen/volten har två ingångar och svårigheten kan stegras i många steg med hjälp av endast det faktum att det ser olika ut beroende både av tillagd gångart och om vägen rids med ingång från både B och E. Beroende av hur hinderuppställningen ser ut blir det också två varianter; rids vägen från B kommer bommar före hinder, och rids den från E kommer hinder före bommar – det i sig ger ju också två olika övningar och effekter.

För grupper på ännu högre nivå finns sedan ytterligare tilläggsvägar att plocka fram i form av de orangea volterna med samma tanke som med den gula; Beroende av gångart (rekommenderat skritt) och antal tillagda volter ökar svårigheten raskt i olika steg.

Övningen har startplats vid M respektive H, uppsamlingsplats på kortsidan vid C, och kan med fantasi ridas på en oändlig mängd olika vis. Den är helt enkelt väldigt elastisk till sin utformning. Precis som en ridlektionsövning ska vara – för att passa alla!

Lycka till!

11

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.