Veckans övning: Bommar på rakt spår

Ungefär gång i veckan kommer jag under hösten att dela med mig av en ridövning lämplig att använda för ridskoleridning i grupp. Det kan vara en alldeles vanlig och välkänd ridövning i grunden – Men jag utgår i min planering alltid från mina särskilt framtagna kriterier vilka du kan läsa mer om i inlägget Ridlektioner: Struktur med variation! Läs gärna det inlägget först om du inte gjort det.I planeringen av ridlektioner utgår jag också alltid från att övningen ska kunna ridas av alla grupper på ridskolan. Detta innebär för mig ett spann från och med nybörjare i ålder tre år till och med tonåringar (och vuxna) i ryttarmärke 5. Det vill säga nivå 1 enligt ridsportens utvecklingsmodell, vilken är den jag alltid håller min planering kring. Inom denna nivå 1 behöver dock ridlektionerna enligt mig ha något olika fokus. Om just olika fokus har jag skrivit mer i inlägget Har du ridlektionsplaneringskramp?

Veckans övning denna vecka är en bomövning på raka spår som går att variera i det oändliga och som passar alla ridgrupper. Bommar kan med fördel läggas in mycket tidigt i ridutbildningen. För nybörjargrupp och fortsättningsgrupp (enligt gruppindelningen på vår ridskola) rids bommar alltid i tvåpunktssits för att befästa detta. Från och med ridgrupp Märke 1 bygger vi också in en förståelse för att travbommar även kan ridas under lättridning (det ingår i caprilliprovet för Ryttarmärke 1 att visa båda varianterna).

ridövning 2 bloggen

Banan i sin helhet ser ut som ovan. Här kan man säga att grundvägarna är bansträckningen över de blå och rosa vägarna, det vill säga de ”kantiga serpentinbågarna”. Tilläggsvägarna är dels att rida vägen i olika gångarter (begreppet tilläggsvägar kan ju även innebära tillägg av just olika gångarter och/eller tempon), och dels också att lägga till den gröna rutan – som går att variera i det oändliga efter behov. Bomövningar på raka spår kan även innebära att rida mellan bommar på raka spår.

Övningens startplats är vid M respektive F, och dess uppsamlingsplats är på långsidan däremellan. En övning likt denna är ett bra exempel på hur man kan nyttja ridbanans ytor maximalt utan att egentligen riskera att krocka någonstans. Om den gröna rutan finns med gäller det dock att vara uppmärksam på att eleverna aldrig rider i bredd på de olika vägarna, utan att de tillämpar kugghjulseffekten, även om det är två spår. Den gröna rutan läggs därför inte in tidigare än att ridgruppen har överblick för detta (hos oss någonstans på nivå från och med en rutinerat Märke 2- grupp).

Övningen börjar precis som vanligt med att grundvägarna skrittas igenom, för att ge helhetsbilden. Därefter läggs travsträckorna till. I och med att övningen följer ett tydligt mönster går det bra att lägga till travsträckan längst bort först. Om startplatsen är M blir den första travsträckan över bommar förbi A. Nästa varv läggs den näst sista travsträckan till och så vidare.

Övningen rids med fördel i mellantinget mellan avdelning med- och utan tät på de lägre nivåerna. Hjärngympan består då i att komma ihåg var det ska vara trav och var det ska vara skritt. Bommarna (och de olikfärgade konorna) gör det konkret för eleverna. Bommarna gör det konkret för hästarna, och övningen har en för dem mycket förutsägbar rytm.

Om gruppen har nått galopp-nivå kan man antingen snabba på starterna för att få uppsamlingsplatsen relativt fri att ta en liten galopp på. Och/eller dra isär avstånden på de sista bommarna så att de blir galoppbommar. Den gröna rutan går också att använda till det på många olika sätt för de mer rutinerade. Om man bara plockar enstaka (rak) väg ur den gröna rutan går den att använda för galopp även på en lägre nivå – då baserat på att hästarna ser mönstret/rutinen mer än att eleven gör allt helt korrekt.

 

dag13.jpg

Denna övning går verkligen att variera i det oändliga, utan att tempot för hästarna blir för högt. Den innebär mycket elevträning, dels förstås i hjärngympan – och dels också i de teoretiska och praktiska delarna av sits, position och balans vid ridning över bommar. Det i sig är ju ett helt kapitel – för att inte tala om rakriktningen!

Jag önskar er en riktigt härlig septembervecka på ridskolan!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.