OM MARIA

Jag är ponnytjejen som följer mina barndomsdrömmar!

Och åren går! Nu har jag hunnit bli 37 år. Jag har i någon form arbetat som ridlärare för barn i nitton år och drivit egen ridskola i snart tolv.

Min utbildningsväg började med Svenska Ridsportförbundets ungdomsledarkurser (1-4). Under gymnasieåren tillbringade jag all min lediga tid på Nybyggets Ridläger både som ungdomsledare på sommarens ridläger och som helgpersonal i verksamheten med hästar och barn i behov av särskilt stöd. Lärorika år som gav mig en riktigt bra grund!

Den första ridlärarutbildningen jag gick hette “Högre Häst” på Vretaskolan (2001/2002) – en ettårig eftergymnasial utbildning där hästskötarexamen och ridledarexamen ingick. Jag fick sedan anställning på en ridskola och utbildade mig under anställningstiden vidare genom dåvarande BRIK (Biträdande ridinstruktörskurs – idag motsvarande SRL 1) 2004 på Ridskolan Strömsholm. Strax efter en kurs i Pedagogik och Ledarskap (del av SRL 2) också på Ridskolan Strömsholm. Därefter fick jag fyra barn i rask takt (2007-2013) och fortsatt väg mot SRL 2 ligger ännu på is medan barnen är små. Men det är aldrig för sent, eller hur?

Utbildning har alltid varit väldigt viktigt för mig, och under åren med mina små barn gick min väg istället vidare till en beteendevetenskaplig utbildning på universitetet. Anledningarna till att jag valde den akademiska linjen han du läsa mer om här. Fortfarande parallellt med ridläraryrket, nu också som ridskolechef för en egen ridskoleverksamhet med ett härligt team av engagerad och kunnig personal.

Jag har en fil. kand i pedagogik där jag i examen utöver pedagogikämnet också har sociologi/ungdomssociologi/ledarskap, små barn språk, små barns samspel och utveckling samt genusvetenskap.

Jag fortsatte därefter till ett masterprogram i utbildningsvetenskap (pedagogiskt arbete/specialpedagogik) på Linköpings Universitet och det är där jag är idag. Parallellt med att driva egen ridskola studerar jag 50% på avancerad nivå – bara slutspurten är kvar nu! I programmet har jag utöver introduktions- metod- och uppsatskurser bland annat bakat in kurser som pedagogiskt arbete, utbildningsledarskap, barn och ungdomar som utmanar skolan samt mobbing och sociala processer.

Rider själv gör jag såklart! Just nu tyvärr inte så mycket som jag skulle önska, men tid för det kommer att komma igen. Jag har en connemara/fullblodskorsning som heter Julia som har varit min stadiga kompanjon i femton år. Jag rider också väldigt gärna ridskolans C- och D-ponnyer, främst de yngre som är på väg in i verksamheten – också det en form av pedagogik, tänker jag!

Min plan och mitt mål har alltid varit att i någon form föra den högre pedagogiska utbildningen tillbaka till där det hela började – ridskolan. Jag är särskilt inriktad mot pedagogisk ridundervisning för små barn.

Hösten 2017 gjorde jag slag i saken och valde att satsa på ytterligare en av mina drömmar: Från och med nu finns i mitt företag också inriktningen BPRS Ridskolepedagogik inom vilken jag kan erbjuda en unik möjlighet till utbildning och utveckling av pedagogik i ridskolemiljö. Jag brinner för att kombinera de högre utbildningsvetenskapliga studierna med den praktiska tillämpningen på ridskolan, det är en kombination som ännu är relativt ny och som jag är övertygad om kommer att vara en viktig del av framtidens ridskola!

Titta gärna in – och tveka inte att höra av dig om du blir nyfiken och vill veta mer!

Du är alltid varmt välkommen att ta del av mina tankar i bloggform! Både här på denna sida och hos Kikkuli Förlag AB där jag regelbundet skriver gästblogg.

Vad roligt att du hittat hit!

Maria Falck

maria@bjorkviksponnyridskola.se

 

ped6