Kunskapssyn, ett tema på nästa personalmöte?

Under rubriken pedagogisk grundsyn ingår fem underrubriker; Människosyn, kunskapssyn, synen på den pedagogiska processen, samhällssyn och etiksyn (Maltén, 1997). Fokus i konceptet ridskolepedagogik är främst riktat mot de tre förstnämnda. Detta inlägg kommer att handla om kunskapssynen – men läs gärna de länkade inläggen ovan först om du ännu inte gjort det.

pedagogisk-grundsyn
Pedagogisk grundsyn

Som i alla delar inom den pedagogiska grundsynen finns det inte heller några färdiga svar när det gäller kunskapssynen, men likväl är diskussionen viktig att föra! Med hjälp av den pedagogiska grundsynen placerar vi ridskolan på den pedagogiska kartan i det ständigt utvecklade samhället, och det är upp till oss hur moderna och up to date vi vill vara!

Att som ridlärare fundera över sin egen kunskapssyn inför sin yrkesroll på ridskolan gör man exempelvis genom att ställa sig frågor som;

  • Vad innebär ämnet häst- och ridkunskap?
  • Vad menar jag som ridlärare med häst- och ridkunskap, och kan det finnas skillnader mot vad mina elever menar?
  • Vad anser jag som ridlärare är viktig häst- och ridkunskap för mina elever?
  • I vilken ordning anser jag att häst- och ridkunskapen bäst bör förmedlas?
  • Är jag som ridlärare själv mottaglig för ny kunskap? Inte bara ny kunskap inom ämnet häst- och ridkunskap, utan också ny kunskap om hur jag ska förmedla kunskap till mina elever?

Varför inte ta dessa frågor till nästa personalmöte på din ridskola? Att en hel personalgrupp har pratat ihop sig om både sina individuella kunskapssyner, och enats om en gemensam kunskapssyn som ridskolan ska stå för, det gynnar precis alla!

7.jpg
”What would Peder do?” 

Det finns också ytterligare en aspekt av kunskap som behöver diskuteras. Explicit och implicit kunskap. Explicit kunskap är den kunskap som uttrycks, på olika vis. Implicit kunskap är den tysta kunskapen. Sådant man som ”förväntas veta” – men som man kanske inte alls har en aning om. Tänk om någon – och JA det händer – inte vågar börja på ridskola av rädsla för just den där implicita kunskapen. Hemska tanke, eller hur? Ett tips är att inventera vilken implicit kunskap som finns på ridskolan och arbeta för att göra den explicit.


Två delar återstår att skriva om på detta tema. Håll utkik framöver efter inlägg om synen på utbildning/den pedagogiska processen och hur vi når ut med ridskolans pedagogiska grundsyn. 


 

Vidare läsning för intresserade: Pedagogiska frågeställningar, av Arne Maltén (1997). Lund: Studentlitteratur.

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.