Kick off!

Hej på er igen! Nu är det minsann dags att starta igång den här sidan igen, eller hur?

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det har varit en extremt händelserik sommar här, det kan jag lova er. Jag lovar er också att berätta om den lite mer ingående efterhand. Sommaren har förstås bestått av ridläger som vanligt. Hos oss gör vi ridläger alla sommarveckor utom en enda i mitten och det råder alltid full aktivitet. Just denna sommar har vi dessutom maxat alldeles extra då vi parallellt med ridlägerverksamheten på den anläggning vi hyrt i tolv år också samtidigt har arbetat med att flytta till en ny gård vi köpt.

Det har varit en riktig utmaning och vi är ännu inte i hamn fullt ut. Nu är  iallafall det sista ridlägret avslutat, hästarna förflyttade och det återstår några veckors hårt arbete innan vi startar upp höstterminen (något framflyttad start) på vårt nya ställe. Är du extra nyfiken på just det, kika jättegärna in på min ridskolas egen hemsida (Björkviks Ponnyridskola)

bild1

För nya läsare (och gamla om ni glömt bort mig!) säger jag ett extra ”hej” och vill berätta att jag är ridläraren och ridskolechefen som brinner för en extra utbildningsvetenskaplig touch på just ridskoleverksamhet. Därav utbildningskonceptet ridskolepedagogik. Jag har en fil. kand i pedagogik, snart även en fil. kand i sociologi, läser just nu ett masterprogram i utbildningsvetenskap med inriktning pedagogiskt arbete. Till hösten sätter jag igång med den första av programmets två uppsatser, magisteruppsatsen (nästa år skriver jag masteruppsatsen). Jag kommer då att studera och skriva om små barn på ridskola, vilket är lite av mitt specialområde sedan många många år tillbaka. Jag är äldre än vad ni tror, som jag brukar säga till mina små elever när de gissar 🙂

Ibland har jag fått höra att jag är en ”pionjär” inom just ridundervisning för små barn, och det glädjer mig oerhört förstås! Mer om mig och om konceptet kan du läsa i länkarna i menyn ovan.

Min grundtanke är att man kan och bör se ridutbildning ur många olika perspektiv, ju fler man kan se desto bättre. Vi har hästkunskapen, ridkonsten, tränings/hållbarhetsläran och så vidare. Självklart är de alla viktiga! Men när det kommer till just ridning på ridskola – som är det område som verkligen är ”mitt” – då är det alltid utbildningen som är i fokus. De andra perspektiven och de andra områdena är givetvis också med men de är då i biroller. De är områden som jag med hjälp av utbildningsvetenskapen vill kunna förmedla så att kunskapen når så många mottagare som bara är möjligt. När jag skriver om ridskoleverksamhet här på min sida utgår jag alltså alltid i första hand från det utbildningsvetenskapliga perspektivet och med inriktning ridskola.

Själv är jag ingen stjärnryttare, men väl en noggrann och korrekt allroundvariant. Jag gillar heller inte att tävla, så det har jag nästan aldrig gjort. Jag har ridit LA-program med trevliga siffror vid de utbildningar jag gått, kan nog en och annan medelsvår rörelse om jag skärper till mig och jag har hoppat 110-120 men är lite för höjdrädd för att hoppa högre. Däremot är jag en fena på att se hur ridutbildning kan läggas upp för olika individer – och då främst barn. Jag är bra på att läsa av både hästar och människor och gärna i kombination. Det är min grej helt och hållet. Den stora förmånen jag har är att jag dagligen både vistas i verklighetens ridskoleliv och i den akademiska utbildningsvetenskapens värld. Det är en ganska unik kombination som jag har tagit fasta på i mitt utbildningskoncept ridskolepedagogik, och som jag också fått den stora  äran och glädjen att sprida. Det kommer jag att fortsätta med externt så mycket jag bara kan och hinner med!

bild2

Till hösten kommer jag att sätta ännu lite bättre struktur här på bloggen, så är min plan. Minst tre inlägg i veckan är tanken. Ett inlägg med en ridövning (ur ett utbildningsvetenskapligt perspektiv), ett ”allmänpedagogiskt” inlägg med fokus på ridskoleverksamhet, och ett av mera personligt slag. Dessutom är jag ju en entreprenör ut i fingerspetsarna så jag klurar alltid på nya idéer. Några webkurser skulle jag vilja sätta upp här så småningom. Alldeles särskilt i takt med att min magisterstudie blir klar; Om utvecklingspedagogik och små barn på ridskola. Det tror jag skulle kunna komma många till stor nytta. Håll gärna utkik! Många av er har också frågat när boken kommer, och jag jobbar fortfarande på den. Den kommer!

Jag arbetar och studerar mest hemifrån, av naturliga skäl. Och hemma är alltså på en ständigt växande ridskola i Södermanland, där jag bor tillsammans med man och fyra egna barn mellan fem och elva år. Studerar gör jag via Linköpings Universitet med ett par träffar per månad. Ett gäng dagar per termin finns tillgängliga för ridskolepedagogik på resande fot också. Till hösten har jag faktiskt redan bokat upp alla jag hinner med. Då ska jag till Stockholm, Uppsala, Borås, Sundsvall och Östersund. Och så ett par vändor till Strömsholm för både distriktsträff och föreläsning för SRL och hippologerna igen. Det ska bli väldigt roligt!

52.ridskolepedagogik.jpg

Det blir en alldeles fantastisk höst, och jag ser verkligen fram emot att fortsätta att kombinera ridskolepraktik med utbildningsvetenskap tillsammans med er!

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.