Har du ridlektionsplaneringskramp?

Du ridlärare, hur många gånger har du haft idétorka när du ska planera dina ridlektioner på ridskolan? Säkert har det hänt dig några gånger. Jag vet hur det är. Ibland har man mängder med övningar på lager, men ibland står det alldeles still när man sitter med planeringsblocket i handen. Det har jag tänkt att vi ska råda lite bot på under denna termin!

Här på bloggen kommer jag att en gång i veckan presentera en ridövning, anpassad för ridlektioner i grupp på ridskola. Det är övningar jag använt mig av i praktiken på min egen ridskola och som jag vet fungerar riktigt bra. Jag kan inte säga att jag har hittat på alla från grunden helt själv, det är nog svårt för någon att hävda när det gäller just ridövningar. Men jag har ett nytt sätt att ta mig an övningar. Jag modifierar dem nämligen alltid enligt ett särskilt koncept. Ett vinnande koncept, tycker förstås jag själv.

Några av er har läst här en tid och vet att jag skrivit en del om ridövningar och ridlektionsplanering tidigare. Några har också hört mig berätta om den särskilda struktur och de speciella knep jag använder mig av då jag planerar ridövningar för ridskoleridning i (stor) grupp. Ett av mina inbokade uppdrag i höst är faktiskt en ridlärarträff arrangerad av Södermanlands och Västmanlands Ridsportförbund där vi ska ägna ett par timmar åt just ridlektionsplanering. Det ska bli väldigt roligt!

Jag har nämligen några antaganden att dela med er. Vi får se om ni håller med mig!

Du har inte tillräckliga rättigheter för att se det här videoklippet. Stöd gratis programvara och uppgraderingar.

Med detta menar jag alltså att det finns liksom en osynlig gräns där någonstans kring nivå Ryttarmärke 3. Och att vi behöver ha det i beaktande när vi planerar våra ridlektioner.

Någonstans kring nivå M3 (och strax över) kommer ridningens inriktning att övergå i att rida hästen i rätt form och det ställs större krav på ryttarens inverkan och känsla. I takt med att ryttaren även uppnår mental förståelse för ovanstående kommer fokus att förflyttas mot det.

Om man bedriver ridlektioner på lägre nivå med samma fokus som ovan blir det inte riktigt lika bra. En ridgrupp på exempelvis M4-nivå kan ägna en stor del av ridlektionstiden att rida på mittvolten, därför att fokus är inte längre vägen – utan fokus kanske istället är övergångar, sits, inverkan, hästens form och ryttarens känsla.

En ridgrupp på lägre nivå kan givetvis också ägna en stor del av ridlektionstiden att rida på mittvolten, men här gäller det att vara vaksam! Om ridlektioner på lägre nivåer bedrivs på samma vis som de högre nivåerna finns två möjliga risker. Antingen kan det bli alldeles för svårt för eleverna. Främst att mentalt förstå vad ridlektionen faktiskt går ut på. Eller så kan nivån bli alltför låg. Om eleverna inte har uppnått den fysiska och psykiska mognad som en mer avancerad grupp har uppnått blir upplevelsen av övningen en helt annan. Och risken är då att det blir ganska tråkigt.

Så hur ska vi tänka då? Jo jag menar att vi behöver tänka om när det gäller ridlektionerna på de lägre nivåerna på ridskolan. Men att vi måste göra det med de högre nivåerna i åtanke och som mål. Och att vi till viss del måste tänka om helt!

Jag menar att det är på de lägre nivåerna som vi ska lägga in exempelvis mer påhittiga vägar. På de lägre nivåerna behöver fokus istället riktas mot upplevelser, variationer och övningar som lockar fram de kunskaper eleverna senare ska komma att använda sig av då de uppnår de högre nivåerna. Locka fram dem – men utan att fästa för mycket fokus vid dem. Jag ska förklara det påståendet närmare efterhand i höst. Jag menar att det traditionella lektions-PM:et inte helt uppfyller dessa kriterier, och att den traditionella ridlektionen ofta är inriktad mot nivåer som ligger på den högre kunskapsnivån av den beskrivna brytpunkten.

Jag ägnar mig ständigt åt att hitta, skapa och modifiera ridövningar så att de ska passa just de lägre nivåerna. Utan att bli för svåra. Eller för lätta och enformiga. Det gäller som ni vet att också matcha det med elevernas utvecklingszon! 

Häng med här i höst så ska ni få ta del av ett gäng sådana övningar! Jag kommer att lägga in dem under kategorin “veckans övning”.

Om Maria Falck 166 artiklar
Ridlärare och pedagog med en vision om att vi kan skapa framtidens ridskola med traditionell häst- och ridkunskap i kombination med moderna pedagogiska undervisningsmetoder!

Bli först med att kommentera

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.