Halvdagsridläger – ett riktigt äventyr för de små!

Mitt i mörkaste november kan man få drömma sig bort till ridlägersommaren! Ridläger är helt klart årets höjdpunkt i ridskoleverksamheten, tycker jag. Något att se fram emot genom mörka höst- och vinterdagar!

Idag vill jag rikta särskilt fokus mot ridläger för de allra yngsta eleverna i ålder cirka 3-5 år. Hos oss kallar vi det halvdagsläger.

Vi är extra noga med den pedagogiska planeringen för de allra yngsta, och vi jobbar mycket med tydliggörande pedagogik i form av bilder.

Ett halvdagsridläger ser vi som en fin möjlighet att erbjuda våra yngsta elever en buffé av allt roligt man kan göra tillsammans med hästar. Och vi håller hårt i tanken “hur gör vi det möjligt för de små barnen?“. Föräldrar deltar tillsammans med barnen, men barnen är alltid i fokus och föräldrarna är medhjälpare, eller “livlinor” som vi kallar dem på skoj. Vi har lyckats hitta en så fin balans i just det här hos oss och vi är så glada att så många fantastiska föräldrar vill tillbringa sina dagar tillsammans med sina barn på ridläger hos oss. Några har till och med sagt att det har fungerat som “teambuilding” inför livets alla andra bestyr tillsammans. Så härligt!

Veckans schema är mycket varierat och därför kommer scheman i form av bilder mycket väl till pass. En målsättning och något vi alltid strävar efter då vi arbetar med framför allt de allra yngsta barnen är att de ska kunna navigera sig fram genom ridskolans verksamhet utan att behöva fråga “vad står det där?”.

Veckan har ett översiktsschema med både text och bilder som lämnas ut till varje familj på den första dagens första samling. Därefter har varje veckodag ett eget lite mer detaljerat schema som visas för barnen varje dag. På dagens första samling visas det inför det som ska hända och på dagens avslutande samling visas det som en sammanfattning av vad vi gjort under dagen. Inramning, tydlig början och tydligt avslut.

När en vecka har passerat har de små barnen fått prova på att både rida “dressyr”, barbacka, “hoppning”, “handy horse” (WE-inspirerat), rida ut, åka häst- och vagn, bada med ponnyerna, sköta ponnyerna, mocka, släppa ut och in från hage, ha teorimoment om foderlära, pyssla ihop egna hästar av toarullar och garn. Med mycket mera. Allt i lagom korta sekvenser.

Veckan avslutas sedan med höjdpunkten – en avslutningsshow – barnen får då rida utklädda till valfri figur till egen vald musik som spelas i högtalarna. Och de får bjuda in hela släkten om de vill!

Om barn ska ses om “kompetenta” eller ej tvista de lärde 🙂 Men jag hävdar bestämt att med rätt förutsättningar har (små) barn möjlighet att utföra så mycket mer än vad man kanske först kan tro. Och visst ska de få chansen! På barns vis.

Snart är det ridlägersommar igen!

Om Maria Falck 146 artiklar
Ridlärare och pedagog med en vision om att vi kan skapa framtidens ridskola med traditionell häst- och ridkunskap i kombination med moderna pedagogiska undervisningsmetoder!

Bli först med att kommentera

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.