Att sadla hästen – steg för steg!

Detta inlägg fungerar både som en instruktion för dem som vill lära sig att sadla en häst och också som inspiration för dem som sysslar med att lära ut detsamma!

Att sadla en häst är lätt för den som kan det och en komplicerad historia för den som inte kan det. Så som det är med så mycket annat. Här kommer en steg-för-steg-instruktion.

sadel1

Varje häst har en egen sadel som är anpassad efter dess kropp. Var noga med du tar rätt sadel. På en ridskola är sadlarna nästan alltid namnmärkta eller på något vis uppmärkta för att man ska se vilken som är den rätta.

sadel2

För att upplevelsen av sadling ska bli trevlig för hästen är det viktigt att du bekantar dig med den först. Man måste alltid kontrollera att hästen är ren och borstad innan sadling. Prata med hästen och lär känna varandra!

På ridskolor är det brukligt att sadla hästen i boxen/spiltan och alltså inte i stallgången så som på bilderna här. Vi valde att göra på detta vis för bildkvalitén. Viktigt är dock att hästen alltid är uppbunden vid all skötsel och sadling.

Sadla hästen från dess vänstra sida.

sadel3

När du lägger på sadeln ska du alltid lägga på den försiktigt. Lägg den till att börja med lite längre fram än vad som ser riktigt ut. När du sedan sakta drar den bakåt kan du om du är uppmärksam faktiskt känna var den har sitt bästa läge på hästens rygg. Detta tillvägagångssätt gör också att hästens hår lägger sig rätt (de växer i riktning bakåt) och det minskar risken för skav.

sadel4

Den filt som ligger under sadeln kallas vojlock om den har samma form som sadeln och schabrak om den är kantig. Denna ska du dra upp lite så att det bildas en lufttunnel mellan den och hästens kropp.

sadel5

Därefter är det dags att spänna sadelgjorden som ska sitta runt hästens mage. Den är fäst i sadeln på sadelns högra sida och du måste gå runt hästen för att ta ner den. Om du bara släpper ner den från vänstra sidan kan hästen bli skrämd.

sadel6

Sedan går du tillbaka till hästens vänstra sida och spänner sadelgjorden. Det är viktigt att du lägger sadelgjorden mjukt mot hästens kropp. Att dra för hårt och snabbt kan göra hästen skrämd eller arg.

Sadelgjorden ska i stallet endast spännas så att sadeln sitter säkert. Innan ryttaren ska sitta upp och rida spänner man ytterligare något eller några hål.

sadel7

Vojlocken eller schabraket har nästan alltid en ögla där du trär igenom sadelgjorden. Denna ögla finns för att hålla vojlocken eller schabraket på plats vid ridning.

sadel8

När du trär sadelns stropp igenom spännet, var noga med att du trär igenom den övre öppningen. Där finns ofta en liten ”rulle” som gör det mycket lättare att dra gjorden.

Sadeln har ofta tre stroppar medan sadelgjorden ofta bara har två spännen. Det är sagt som så att om man trär genom de två främre av sadelgjordens stroppar förhindras sadeln att glida framåt. Och på samma vis om man trär genom sadelgjordens två bakre stroppar förhindras sadeln att glida bakåt. Vi brukar rekommendera att spänna i den främre och den bakre om inget annat anges.

sadel9

Små ponnyer har ofta ganska platta ryggar och därför är det lätt att sadeln glider framåt. Till hjälp finns då ofta på sadeln något som heter svanskappa. Denna ska då alltid spännas efter att sadelgjorden är spänd, annars riskerar man att dra sadeln för långt bak.

sadel10

Svanskappan ska sitta runt hästens svans. Var noga med att inget tagel (svanshår) kommer i kläm. Det kan kännas obehagligt för hästen.

sadel11

Svanskappan ska sitta lagom hårt. Kontrollera detta genom att ställa din hand i bredd mellan hästens kropp och svanskappan. Det är ett bra riktmärke.

Nu har du fått på sadeln på din häst och det är dags att tränsa den. Men om det ska jag berätta en annan gång.

TACK till min medarbetare Amelie och vår ridskoleponny Judith för tålmodigt deltagande vid min fotografering 🙂