Att introducera en ridövning

Idag ska vi uppehålla oss lite extra vid att introducera en ridövning för en ridgrupp på ridskola. Att introducera är viktigt och skapar en förståelse för vad som komma skall. Det finns några särskilt viktiga saker att tänka på när det gäller ridlektioner för barn.

Igår var jag ute med filmkameran för att ta lite rörligt material att visa på mina kommande föreläsningar om ridlektionsplanering. Då fångade jag också en introduktion.

Vi arbetar enligt ett särskilt ridlektionskoncept här hos oss (läs mer om det i flera tidigare inlägg här på bloggen). Ett koncept som växt fram och som jag filat på under tolv år i den ständiga växlingen mellan den beprövade erfarenheten (den praktiska vardagen på ridskolan) och den utbildningsvetenskapliga grunden (de teorier jag tillägnat mig från den akademiska världen). Det är ett koncept som delvis behåller det traditionella ridlektionsförfarandet men som till viss del också utmanar det och rör sig mot en modernare pedagogik.

Främst är vårt fokus (små) barn, men det fungerar givetvis på alla nivåer. Många ridlärare berättar dock att det är just barnlektionerna de behöver mest inspiration och utveckling kring. Jag är mycket glad att jag fått den äran att berätta om vårt koncept i flera olika forum – med särskilt fokus på ridlektioner just för barn. Så småningom är min plan att det också ska mynna ut i en bok i ämnet.

Jag vill här ge er en kort förhandsvisning på en exemplarisk introduktion till den övning jag skrev om förra veckan. Min kollega Amelie visar här:

  • En kort och koncis genomgång – hon behåller gruppens uppmärksamhet. Längre än så bör man inte prata med en barngrupp. Konsten är att på kort tid hinna få plats med allt viktigt, utan att det känns forcerat. Detta visar Amelie utmärkt här.
  • En presentation av övningens tema (helhet) utan att ”lova för mycket” (delarna). Vi som har övningens facit i bakfickan vet att den kan fyllas med otroligt många delar, men att redan grundvägarna innehåller ”raka och böjda spår”. Det är det gruppen behöver veta till en början.
  • En genomgång av de färgkonor som ingår i grundvägarna. Enbart dem till en början.
  • Bokstäverna nämns också som bilder.
  • Amelie står själv på övningens startplats, den plats som sedan fortsatt genom hela övningen kommer att fungera som startplats. Detta bidrar då också till hästarnas förståelse för just denna plats, vilket jag kommer att visa att de uppfattat i fler filmer vid de kommande utbildningsdagarna.
  • Amelie går sedan vägen med gruppen. Spåren är vid detta lektionstillfälle redan tydliga. Hade de inte varit det hade hon med fördel kunnat rita vägen i marken med skaftet på en långpisk, exempelvis.

Amelie har arbetat hos mig i strax över två år, hon var SRL2 när hon kom, och nu är hon uppgraderad med konceptet ridskolepedagogik 🙂 Jag är glad att hon tagit sig an det på det fantastiska vis hon gjort – hon är ett föredöme.

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att personalen på en ridskola har en samsyn då det gäller ridlektionernas planering och genomförande. Detta koncept vill bidra även till detta. Om man lyckas med det, då kan konceptet så att säga ”bära” hela ridskolan (och också utbilda nya ridlärare), dels genom eleverna och deras föräldrar, men också eftersom ridskolan består av ett antal hästar – kollegor – som tagit till sig uppfattat ramverket.

Det ska vi definitivt prata mer om när vi ses!

 

Vad har du för tankar om detta?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.