Att göra en häst!

Jag försöker ofta att bygga in kreativitet i ridskoleverksamheten på olika vis. Pyssel och skapande är något vi ofta ägnar oss åt på ridskolan här hemma i samband med teorimomenten både på ridläger och i ridskoleverksamheten under terminerna. Det är också i allra högsta grad pedagogisk verksamhet!

Under höstterminen tillverkades en mängd färgglada hästar till väggen i teorirummet hos oss. Detta pyssel gjordes i två steg; 1). Tillverka hästar och 2). Klistra på hästen ord för hästens delar. För de allra yngsta kanske steg 1). är gott nog. För de äldre kan hästdelarna anpassas i både antal och svårighetsgrad. Helt enkelt ett pyssel för alla. Och väldigt trevligt att titta på när det är klart!

Jag började med att rita upp några hästmallar på kartong/hårdare papper. Dessa klippte jag också ut. Till pysslet behövs följande material:

  • Hästmallar
  • Stora färgade papper
  • Pennor
  • Saxar
  • Klister
  • Garn
  • Ögon (kan förstås också ritas dit)

Sedan är det bara att sätta igång!

Jag hade även förberett en instruktion med både text och bilder till varje deltagare. Barnen ritade (med vuxenhjälp) av mallarna, klippte ut hästarna och dekorerade dem sedan mycket kreativt. Några ville också ge sina hästar namn!

görahäst

ATT-GÖRA-EN-HÄST

För de grupper som gjorde detta i två steg delade vi upp arbetet på två olika tillfällen. Vid det första tillfället tillverkades hästarna och vid det andra tillfället klistrades delarna fast.

Min ursprungliga tanke med denna uppdelning var att nyfikenheten på hästens delar skulle komma från barnen innan kunskapen levererades från mig. Det visade sig också att det var precis så det tog sig ut i verkligheten.

Helt förutsättningslöst pratade vi vid det första tillfället om de delar vi klippte ut. Orden kom från barnen; ”Hjälp mig att klippa benen”, ”hovarna är svåra”, ”halsen och ryggen kan jag klippa själv” etc. Redan där och då skapades medvetenheten om många av hästens kroppsdelar, trots att de vid början av detta tillfälle inte visste att det var så vi skulle fortsätta. På detta vis föll det sig helt naturligt att vid nästa tillfälle ta upp de delar barnen pratat om och att också fylla på med fler.

 


PDF-filer att hämta och använda finns här:

Instruktionerna: ATT GÖRA EN HÄST

De delar vi arbetade med: HÄSTENS DELAR


 

Och så här blev det:

görahästar

(Denna gång är bilderna tagna med mobilkamera, därav sämre kvalitet. Och de stora affischerna med hästens färger som sitter i mitten ska jag skriva mer om en annan gång!)